ممکن است در مقطعی از زندگی و یا به طور مداوم دچار جوش صورت شویم که هر کدام منشا و علت مختلفی دارند. ممکن است دلیل جوش زدن صورت آلودگی های پوستی، حساسیت ها، چربی بیش از حد پوست و یا نامتعادل بودن هورمون ها باشد. اما به طور کلی همگی شرایط پوستی را طوری برهم می ریزند که باکتری ها بتوانند عاملی باشند برای بروز جوش صورت، از این رو در علم داروسازی برای هر نوع علت بروز جوش یک درمان با آنتی بیوتیک در نظر گرفته اند و در این عرصه آنتی بیوتیک های متنوعی تولید می شود. در این بخش از مطالب وبلاگ داروخانه آنلاین ویتامین ث می خواهیم به موضوع انواع آنتی بیوتیک برای جوش صورت بپردازیم و آنها را بررسی کنیم.
بهترین آنتی بیوتیک برای جوش صورت
اینکه کدام آنتی بیوتیک برای جوش صورت بهتر است، بستگی به این دارد که جوش بروز یافته پوستی از کدام نوع باشد و علت به وجود آمدن آن چه باشد. در این حیطه درمانی داروهای متنوعی از نوع آنتی بیوتیک ها برای مبارزه با آکنه و جوش تولید می شود که به تعدادی از مهم ترین و بهترین آنتی بیوتیک برای جوش صورت می پردازیم.
تتراسایکلین
تتراسایکلین یک دارو برای درمان عفونت های باکتریایی است. یکی از مهم ترین کاربردهای درمانی تتراسایکلین این است که برای درمان جوش های پوستی و آکنه از آن استفاده می کنند. اما این تنها کاربرد این دارو نیست و برای درد قفسه سینه، عفونت دهان، سیستم تناسلی، گزیدگی حشرات و زخم روده کاربرد دارد. داروی تتراسایکلین با خواص باکتریواستاتیک موجب از بین رفتن غشای پروتئینی باکتری شده و به نابود کردن آن می پردازد.
- تداخل دارویی: انواع آنتی بیوتیک، سوکرالفات، کلستیرامین، ضد انعقادها، داروهای ملین، آهن، روی، منیزیم، کلسیم، قرص های جلوگیری از بارداری، ایزوترتینوئین.
- عوارض دارویی: سر درد، بثورات پوستی، زرد شدن سفیدی چشم و پوست، تب و لرز شدید، عفونت های قارچی، عوض شدن رنگ دندان ها، زخم در دهان، سوزش و خارش چشم، مشکلات گوارشی، اسهال خونی، خارش دستگاه تناسلی، تشنگی شدید.
مینوسیکلین
این دارو از انواع تتراسایکلین هاست و برای درمان جوش هایی است که به درمان ضد باکتریایی نیاز دارند. به طور متداول برای درمان عفونت پوستی و آکنه ازاین دارو استفاده می شود اما کاربردهایی نظیر عفونت دستگاه تنفسی، تب راجعه، عفونت ادراری و دستگاه تناسلی دارد. این دارو همچنین برای درمان بیماری های باکتریایی که افراد به پنی سیلین حساسیت دارند هم موثر واقع شده است.
- تداخل دارویی: داروهای ضد انعقاد خونی، آنتی بیوتیک های خانواده پنی سیلین، ایزوترتینوئین، داروهای ارگوت.
- عوارض دارویی: سردرد، احساس خستگی، تب، اختلال در بینایی، درد در عضلات پشت چشم، تب، احساس خواب رفتگی و گز گز، ناتوانی در عضلات، تورم مفاصل، کبودی، متورم شدن زبان، مشکلات بلع، بی اشتهایی، حالت تهوع، اسهال، ریزش مو، زردی پوست و سفیدی چشم، التهاب پوستی، تورم پا، تورم مچ پا، کم شدن حجم ادرار.
داکسی سایکلین
داروی داکسی سایکلین از خانواده تتراسایکلین ها است.که مشابه با دیگر انواع سایکلین های این خانواده دارویی، موجب شکست غشای پروتئینی باکتری شده و از رشد و فعالیت آن جلوگیری می کند و به نابودی باکتری ها می انجامد. این دارو هم در واقع یک آنتی بیوتیک برای جوش صورت و آکنه محسوب می شود اما در مواردی نظیر عفونت اداری، عفونت چشم، و بیماری های عفونی مقاربتی کاربرد دارد. یکی دیگر از درمان های قابل توجه داکسی سایکلین موارد درمانی برای مالاریا، زخم سیاه و یا آلودگی های منتقل شده از حشرات می باشد. دقت کنید این دارو برای درمان بیماری های باکتریایی است و در مواردی که فرد به ویروسی مبتلا شده باشد تاثیری نخواهد داشت.
تداخل دارویی: همراه با آنتی بیوتیک پنی سیلین و مشتقات آن مصرف نشود، داروهای ضد بارداری، داروهای ضد انعقاد، داروی دیگوکسین، داروهای ضد تشنج.
- عوارض دارویی: سر درد، مشکلات بینایی، فشار جمجمه، حساسیت، اسهال، تهوع، استفراغ.
اریترومایسین
آنتی بیوتیک های ماکرولیدی معمولا به منظور درمان عفونت های باکتریایی حاد و مزمن کاربرد دارند. که اریترومایسین هم جزو آنتی بیوتیک های ماکرولیدی و یک آنتی بیوتیک برای جوش صورت است. از این دارو در درمان برخی دیگر از عفونت های جدی باکتریایی کمک می گیرند اما در درمان عفونت های ویروسی بی تاثیر است.
تداخل دارویی: کلیندامایسین، ضد قارچ ها، دیلتیازم، وراپامیل، ضد تشنج ها، کینوپریستین، دالفوپریستین، ساکویناویر، التریپان، بنزودیازپینها، داروهای درمان مشکلات نعوظ.
- عوارض دارویی: دل درد، خستگی و ضعف، بی اشتهایی، استفراغ، اسهال، مشکلات بینایی، عفونت های مخمری در دهان، راش پوستی.
علت استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان جوش
بر روی پوست صورت و بدن انسان منافذی وجود دارد که اکسیژن رسانی به سلول های پوستی را میسر کرده و در کنار آن به تولید سبوم می پردازد و با تولید چربی متعادل، سطح پوست را مرطوب کرده و از خشکی آن می کاهد. در برخی افراد تعادل تولید سبوم یا چربی پوستی دچار اختلال می شود. بر اثر تولید زیاد چربی، منافذ باز پوست مسدود شده و محل مناسبی برای به وجود آمدن باکتری های عامل جوش صورت می شوند و در این منافذ به رشد و فعالیت می پردازند که در نتیجه جوش های کیستیک و آکنه بروز پیدا می کند. برای درمان این عارضه معمولا از آنتی بیوتیک برای جوش صورت استفاده می شود. در واقع آنتی بیوتیک ها باکتری های عامل بروز جوش را نابود می کنند.
عملکرد آنتی بیوتیک برای درمان جوش
مکانیسم اثر آنتی بیوتیک برای درمان جوش به گونه ای است که معمولا شرایط پوستی را برای رشت باکتری نامناسب می کنند و یکی از موثرترین عملکرد این آنتی بیوتیک ها سنتز پروتئین غشای باکتری های عامل جوش صورت است. با این روش رشد و فعالیت باکتری در پوست و منافذ آن کاهش پیدا کرده و به مرور از بین می رود.
نکات مهم هنگام استفاده از آنتی بیوتیک ها برای درمان آکنه
- آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری منع مصرف دارد.
- آنتی بیوتیک برای جوش صورت ، مکانیسم اثر داروهای ضد بارداری را برهم می زند، بنابراین در هنگام مصرف این داروها از روش جلوگیری ایمن تری استفاده کنید.
- در صورت بروز حساسیت به لحاظ گوارشی، پوستی و چشمی باید با پزشک خود درمیان بگذارید.
- در صورت ابتلا به بیماری های، کلیه، کبد و روده با پزشک مشورت کنید.
- در صورت بروز اسهال از پروبیوتیک ها کمک بگیرید.
- مصرف این آنتی بیوتیک ها در کودکان زیر 12 سال ممنوع است مگر پزشگ تشخیص مصرف را داده باشد.
- پس از مصرف این آنتی بیوتیک ها از خوردن شیر و لبنیات تا 2 ساعت بپرهیزید.
کلام پایانی
عفونت منافذ پوست صورت یکی از متداول ترین دلایل برای بروز پیدا کردن جوش های صورت و آکنه هستند که می توان با آنتی بیوتیک برای جوش صورت از روند شدید این عارضه باکتریایی جلوگیری کرد. به یاد داشته باشید مهم است برای درمان جوش صورت چه آنتی بیوتیکی مصرف شود و تشخیص صحیح و اصولی آن باید توسط پزشک صورت بگیرد و در غیر این صورت ممکن است اثر بخشی مطلوبی نداشته باشد و حتی موجب شدیدتر شدن مشکلات پوستی شود. برای درمان جوش و آکنه پوست به پزشک مراجعه کنید.