بدن انسان برای حفظ بقا و سلامتی خود به مجموعه ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد. شاید تا به حال شما هم دچار کمبود برخی مواد معدنی و ویتامین در بدن شده باشید که هر کدام عوارضی را در پی دارند و بر روی عملکرد ارگان های بدن تاثیر گذار هستند. ریزش مو و مشکلات پوستی هم متداولا بر اثر کمبود ویتامین و مواد مغذی رخ می دهد.
یکی از ویتامین هایی که در سلامت پوست، مو و دیگر موارد نقش مهمی را ایفا می کند بیوتین (Biotin) است که بدن برای سلامت این ارگان های ظاهری به آن احتیاج دارد. در پی خواص بیوتین برای بدن یا اینکه بیوتین چیست و چه مقدار باید مصرف کرد تحقیقات علمی صورت گرفته که در این متن از داروخانه آنلاین ویتامین ث به بررسی آن خواهیم پرداخت.
بیوتین چیست؟
معمولا یک فرد در حالت طبیعی مقادیر قابل توجهی از ویتامین و مواد مغذی مورد نیاز بدن را از راه تغذیه دریافت می کند. این مواد با تغذیه کردن وارد بدن شده و پس از تجزیه، جذب می شوند.
بیوتین یکی از مواد مهم و ضروری برای بدن و عملکرد بهتر آن به شمار می آید. بیوتین یک ویتامین محلول در آب است و با عناویتی نظیر ویتامین B7 وH نیز از آن نام برده می شود.
این ماده از خانواده ویتامین های گروه B و برای حفظ سلامتی مو، ناخن و پوست دارای اهمیت است. علاوه بر تاثیر در سلامتی این ارگان ها کمبود آن اختلال در کبد، چشم، سیستم عصبی و فشار خون را در پی خواهد داشت.
خواص بیوتین در دوران بارداری برای سلامتی جنین از نکاتی است که در این دوران به آن توجه بسیار می شود و به مادران باردار کمک می کند تا نوزادان سالم تری داشته باشند، ضمن اینکه ویتامین بیوتین در آنالیز چربی، کربوهیدرات، و پروتئین در بدن تاثیر چشمگیری دارد و به این طریق از مواد غذایی کسب انرژی می کند. در یک رژیم غذایی متعادل تمامی افراد قادر به جذب بیوتین هستند و عدم جذب آن در بدن مشکلات جدی در سلامتی را در پی خواهد داشت.
فواید بیوتین برای سلامتی
در این قسمت فواید گسترده بیوتین برای بدن را بررسی خواهیم کرد. دانستن فواید ویتامین بیوتین سبب می شود تا اهمیت مصرف آن را در یک رژیم غذایی سالم جدی بگیرید.
1- مو و پوست
از نشانه های داشتن موهای سالم استحکام و درخشندگی آن است. امروزه با رژیم های غذایی نادرست و عدم استفاده از انواع مواد مغذی و موثر برای پوست و مو سبب شده تا کیفیت سلامت این اندام ها به خطر بیوفتند. علاوه بر آن به کاربردن مواد شوینده نامرغوب این اختلال را تشدید می کند. در اکثر مواقع با استفاده تخم مرغ، مغزیجات وماهی، بیوتین بدن تامین می شود اما شاید برای جبران کمبود آن لازم باشد تا از مکمل های حاوی بیوتین در رژیم غذایی استفاده کنید. همچنین خواص بیوتین برای پوست را هم نمی توان نادیده گرفت، کاهش سطح این ویتامین در بدن باعث بروز التهابات پوستی، خارش و پسوریازیس خواهد شد.
2- تنظیم متابولیسم
دریافت بیوتین (Biotin) کافی و یا استفاده از مکمل های حاوی این ویتامین موجب می شود تا متابولیسم بدن در یک سطح استانداردی حفظ شود. بیوتین به طور بارز با بالا بردن متابولیسم باعث لاغری نمی شود اما برای حفظ و تنظیم یک متابولیسم طبیعی به بیوتین در بدن نیاز است. بیوتین از چربی، پروتئین و کربوهیدرات های موجود در رژیم غذایی استفاده کرده و آن را به انرژی تبدیل می کند.
3- محافظت از قلب
برخی تحقیقات نشان می دهد بیوتین برای اختلالات احتمالی قلبی مفید و باعث سلامتی بیشتر این اندام می شود. مصرف ثابت و منظم بیوتین و جذب آن از مواد غذایی جریان طبیعی خون را کنترل کرده و عملکرد آن را بهتر می کند.
4- موثر در سیستم ایمنی بدن
از خواص بوتین می توان به تولید گلبول های سفید اشاره کرد. کمبود شدید ویتامین بیوتین موجب اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود. برای حفظ یک سیستم ایمنی طبیعی وجود این ماده در بدن ضروری است.
5- کاهش میزان قند در خون
کسانی که دارای مشکل دیابت هستند در مقایسه با افراد دیگر از بیوتین کمتری برخوردارند. مصرف مکمل ویتامین بیوتین و یا رژیم غذایی سرشار از بیوتین تا مقادیر زیادی از بالا رفتن قند خون جلوگیری می کند.
6- سلامتی ناخن
بسیاری از افراد با مشکل سستی ناخن و پوسته شدن آن رو به رو هستند. از خواص بیوتین می توان به بهتر شدن شکنندگی و رفع مشکلات مربوط به سلامتی ناخن اشاره کرد.
7- کمک به سلامتی در بارداری و شیردهی
بیوتین (Biotin) به یک چرخه سالم در طول بارداری کمک می کند و کمبود آن مشکلاتی برای جنین به همراه خواهد داشت علاوه بر این مصرف مواد غذایی حاوی بیوتین برای مادران شیرده از ریزش موی بعد از بارداری جلوگیری کرده و شیردهی بهتری را سبب می شود. در کنار این فواید نوزاد هم با تغذیه از شیر مادر از خواص بیوتین بهره مند خواهد شد.
نشانه های کمبود بیوتین چیست؟
تا اینجا از خواص بیوتین و عملکرد این ویتامین در بدن آگاه شدیم. همانطور که وجود ویتامین بیوتین بسیار برای بدن سازنده است، فقدان آن نیز مشکلاتی جدی را سبب می شود. کمبود بیوتین در بدن با نشانه هایی همراه است که در ادامه به ذکر آنها می پردازیم.
- بیوتین از خانواده ویتامین B است و کمبود آن سبب افسردگی می شود.
- شکنندگی موها
- ریزش مو
- تورم و پف بر روی پلک
- صورت رنگ پریده
- خونریزی از لثه در هنگام مسواک زدن
- التهاب پوستی و خارش
- تاری دید
عوارض مصرف خودسرانه داروی بیوتین
اگر برای شما هم سوال است که قرص بیوتین چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که یک مکمل محسوب می شود. همانطور که از نام آن پیداست مکمل تکمیل کننده یک رژیم غذای برای سلامتی بدن است. قرص بیوتین کاملا بی ضرر است زیرا که از دسته ویتامین هایی است که قابلیت حل شوندگی در آب را دارند بنابراین دفع آن برای بدن راحت خواهد بود. اما در هر صورت مصرف بیش از اندازه هر ماده ای موجب بروز برخی اختلالات می گردد.
اگر بخواهیم به طور دقیق به عوارض احتمالی مصرف خودسرانه ویتامین بیوتین بپردازیم می توان به ناراحتی های گوارشی، نقص در ترشح انسولین، مشکلات کلیوی، التهابات پوستی و در موارد نادری مشکلات خواب اشاره کرد. بهتر است برای میزان مصرف دقیق بیوتین با دکتر داروساز مشورت کنید.
نحوه مصرف قرص بیوتین چگونه است؟
برای اطلاع از نحوه مصرف هر دارو و مکمل غذایی بهترین راهنما پزشک و دکتر داروساز خواهد بود. در صورتی که پزشک شما دستور مصرف دیگری به شما نداده باشد متداول ترین نحوه مصرف ویتامین بیوتین این است که با معده خالی مصرف شود. برای انتخاب بهترین حالت مصرف می توانید 1 ساعت قبل از خوردن هر غذایی یا 2 ساعت بعد مصرف غذا مصرف کنید تا مواد غذایی در گوارش شما هضم شده باشد.
از آنجایی که مصرف هر دارویی نیاز به یک روتین منظم دارد بهتر است قرص بیوتین را در یک ساعت مشخصی از شبانه روز مصرف کنید. چون بدن برای تجزیه و جذب یک ماده نیاز به یک زمان مشخصی دارد. حتما قرص بیوتین را با یک لیوان کامل آب میل کنید، اهمیت این موضوع به این جهت است که بیوتین از فرمولی با حل شوندگی بالا در آب برخوردار است و در این حالت جذب راحت تری خواهد داشت.
تداخل دارویی بیوتین
با بررسی نکاتی که گفته شد متوجه شدیم که بیوتین چیست و نحوه مصرف آن چگونه است. حال مهم است تا با تداخل دارویی این ویتامین آشنا شویم. کمتر ممکن است که بیوتین با داروی دیگری تداخل ایجاد کند اما در بعضی مواقع امکان این وجود دارد که جذب و تجزیه داروهای مربوط به کبد را کاهش دهد. در این خصوص خوب است کاتالوگ داروهایی را که قرار است با بیوتین مصرف کنید را به دقت بررسی کرده و یا از یک پزشک در این خصوص مشاوره بگیرید اما متداول ترین داروهایی که گاهی با بیوتین دچار تداخل می شوند در گزینه های زیر هستند و بهتر است در مصرف آنها دقت کنید.
- فنوباربیتال
- پریمیدون
- فنیتوئین
- کاربامازپین
آیا قرص بیوتین باعث چاقی می شود؟
در خصوص اینکه قرص بیوتین باعث چاقی می شود هیچ نتیجه گیری معنا دار و علمی وجود ندارد و اطلاعاتی جامع در این خصوص به ثبت نرسیده است. اما معمولا مکمل های غذایی سبب تحریک اشتها می شوند و امکان دارد موجب پرخوری شود. اما با بررسی این سوال که بیوتین چیست، متوجه شدیم که از ترکیبات مفیدی برای بدن برخوردار و به تنهایی موجب چاقی نخواهد شد.
مقدار بیوتین مورد نیاز روزانه چقدر است؟
متوجه شدیم که ویتامین بیوتین و مصرف بیشتر آن عوارض چندانی ندارد اما بهتر است در مقدار مصرف روزانه آن دقت کنید. در بهترین حالت بدن انسان بیوتین (Biotin) مورد نیاز خود را از مواد غذایی دریافت می کند اگر نیاز است که مضاعف بر این مقدار مکمل و قرص بیوتین مصرف کنید لازم است کودکان 7 الی 10 سال 30 میکروگرم، 4 الی 6 سال 25 میکروگرم، نوجوانان و بزرگسالان 30 تا 100 میکروگرم مصرف کنند. فراموش نکنید که بهترین مرجع شما در این خصوص پزشک متخصص است.
مقدار دوز مصرف بیوتین برای تقویت و درمان ریزش مو
از موارد ذکر شده در خصوص خواص بیوتین، پر مصرف ترین گزینه تقویت و درمان ریزش مو در افراد است. مصرف بیوتین برای جلوگیری از ریز و یا درمان ریزش مو تقریبا مشابه است با مصرف متداول و عمومی این مکمل یعنی 30 تا 100 میکروگرم، بیشتر از این حد توسط پزشکان تایید شده نمی باشد. دقت کنید که اگر قرص بیوتین را برای ریزش مو مصرف می کنید باید از یک روتین مصرفی برخوردار باشید تا مکمل متناسب با یک دوز تعیین شده برای این اختلال به درستی عمل کند.
بهترین زمان مصرف قرص بیوتین
در قسمت نحوه مصرف قرص بیوتین مفصل به نکات مهم در این خصوص پرداختیم اما برای تکمیل این مبحث، بهترین زمان مصرف ویتامین بیوتین در حوالی وعده صبحانه و یا وعده غذایی در ظهر است که باید 1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از خوردن چیزی باشد. مکانیسم اثر این ماده طوری است که در روز راحت تر جذب و تجزیه می شود از آنجایی که بیوتین از خانواده ویتامین های گروه B است امکان دارد در شب موجب انرژی مضاعف شود و در خواب تداخل ایجاد کند. از این رو مهم است که این مکمل را در روز مصرف کنید.
در این متن از داروخانه ویتامین ث به مطالبی در خصوص اینکه بیوتین چیست و یا قرص بیوتین چیست پرداختیم. فراموش نکنید که قبل از مصرف هر دارو و یا مکمل غذایی حتما متناسب با نیاز بدن خود رفتار کنید. بهتر است با یک آزمایش خون ساده از سوی یک پزشک معاینه شوید تا از نیاز خود به این مکمل اطمینان حاصل کرده و. پس از کسب اطمینان از این موارد، با توجه به تجویز پزشک برای مصرف این مکمل اقدام کنید.