ریزش مو به دلایل مختلف از جمله بارداری ، وراثت ، استرس های جسمی و روحی و … میتواند اتفاق بیفتد . اینه بدانیم علت ریزش مو چیست تا براساس آن به درمان آن بپردازیم یکی از مهمترین دغدغه هاست .
یشتر اوقات ریزش مو به صورت تدریجی اتفاق میافتد و تا زمانی که تراکم موهای سر تا حد قابل توجهی کم نشود، متوجه آن نمیشویم. در جلوگیری از ریزش مو (و تقریباً تمام مشکلات سلامتی) زمان شروع درمان اهمیت زیادی دارد. یعنی هرچه زودتر برای درمان ریزش موی خود اقدام کنید، احتمال موثر بودن درمان بیشتر میشود.
شایعترین نشانهها و علائمی ریزش مو عبارتند از:
- کنده شدن راحت موها به هنگام کشیدنشان
- تجمع مقدار زیادی مو در موگیر چاه بعد از استحمام
- جدا شدن مقدار زیادی مو هنگام بستن یا شانه کردن موها
- ریختن تعداد زیادی مو بر روی بالشت بعد از خواب شبانه
درمان ریزش مو معمولا درمانی طولانی مدت و لازمه صبوریست . در ادامه به بیان مختصری از دلایل عمده ریزش مو و نحوه برخورد با آنها اشاره میکنیم :
ریزش موی ارثی
آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی ارثی ، مهمترین دلیل ریزش مو محسوب میبشود . اگر در خاتواده شما زنان در سن خاصی شروع به از دست دادن مو کردند ، احتمالاً بیشتر در معرض هستید. زنان، برخلاف مردان دچار عقب رفتگی خط مو نمی شوند، در عوض فرقشان بازتر و موها شان به وضوح نازکتر می شود.
چه باید کرد؟
درست مانند مردان، زنان نیز ممکن است از ماینوکسیدیل جهت کمک به رشد مو و مراقبت از مو ها؛ بهره ببرند.
تلوژن افلوویوم
این پدیده معمولا پس از استرس های فیزیکی شدید رخ میدهد یکی از شایعترین دلایل ریزش مو است . در این پدیده مو بسرعتی بیشتر از حد طبیعی خود از فاز رشد وارد فاز استراحت میشود . نتیجه این فرایند همان موهایی ست که در شانه و حمام مشاهده میکنیم .
مانند
- بارداری
- جراحی های طولانی
- استرس زیاد
- از دست دادن عزیزان و غم عمیق
- کاهش وزن
حتی استفاده از برخی داروها نیز ممکن است منجر به این پدیده شود مانند :
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند انواع ایبوپروفن ، دیکلوفناک و …
- بتابلاکر ها مانند پروپرانولول ، متوپرولول
چه باید کرد؟
اگر این سبک ریزش مو به دلیل استفاده از داروهایتان باشد باید در مورد ریزش مو و دلیل ریزش مو و احیانا تغییر یا تعدیل دارو با پزشکتان مشورت کنید . اگر به دلایلی مانند استرس یا جراحی یا بارداری به این نوع ریزش مو گرفتار شدید باید دلیل آن استرس برطرف شود .
کمبود آهن دلیل ریزش مو
کمبود آهن یکی از شایعترین نوع کم خونی ست . و بیشتر به دلیل خونریزی ماهیانه در خانمها بروز میکند . کمبود آهن یکی از عمده ترین دلایل ریزش مو در خانمها محسوب میشود .
از نشانه های آن میتوان به
- خستگی شدید
- ضعف و رنگ پریدگی
- سردی دست
- ریزش مو
- سردرد
اشاره کرد .
تشخیص کمبود آهن معمولا با یک آزمایش ساده خون و اندازه گیری فریتین صورت میگیرد .
چه باید کرد ؟
- تامین آهن از مواد غذایی مانند انواع گوشت ، ماهی ، سبزیجات ، غلات غنی شده
- تامین آهن از مکمل های آهن موجود در بازار دارویی با نظر پزشک یا داروساز
کم کاری تیروئید دلیل ریزش مو
کم کاری تیروئید یک بیماری شایع خصوصا در خانمهاست . این بیمارزی رابطه مستقیمی با ریزش مو دارد . تیروئید هورمون مهمی ست که بسیاری از اعمال حیاتی بدن را کنترل میکند . مثل متابولیسم ، قلب و …
از علائم کم کاری تیروئید میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- چاقی مزمن و بی دلیل
- خستگی
- یبوست
- افسردگی
- دشواری تمرکز
- آسیب پذیری پوست و مو و ناخن
تشخبص اختلالات هورمون تیروئید نیز با یک آزمایش خون ساده مشخص میشود .
چه باید کرد ؟
با تجویز پزشک داروهای کنترل کننده هورمون تیروئید را مصرف کنید .
بیماری های خود ایمنی و ریزش مو
لوپوس
لوپوس یک بیماری خود ایمنی ست که باعث میشود سیستم ایمنی بافت های سالم را مشکل ساز بشناسد و به آنها حمله کند . علائم لوپوس عبارتند از : خستگی شدید ، سردرد ، زخم دهان ، مفصل دردناک و ملتهب .
روش تشخیص : از طریق مراجعه به متخصص روماتولوژی ، آزمایش خون و بررسی فاکتورهای التهابی ، سطح آنتی بادی ها میتوان به وجود لوپوس پی برد .
چه باید کرد ؟
مراجعه به متخصص روماتولوژی و احتمالا تجویز داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مثل انواع کورتیکواستروئید ها ( کورتون ها )
سندروم تخمدان پلی کیستیک
در این سندرم تخمدان خانم ها هورمون مردانه تولید و ترشح میکند . سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از علل مهم ریزش مو در خانمها است . هورمون مردانه ای که به این شکل تولید میشود باعث ریزش مو خواهد شد .
از علائم سندروم پلی کیستیک میتوان به رشد موی صورت ، جوش ، کیست ، عادت ماهیانه نامظم و ریزش مدل مردانه نام برد .
برای تشخیص این بیماری نیز میتوان با اندازه گیری سطح سرمی تستوسترون و دی هیدرو تستسترون ( فرم فعال شده تستسترون) از طریق آزمایش خون اقدام کرد .
چه باید کرد ؟
اغلب سندرومهای تخمدان پلیکیستیک با قرصهای ضدبارداری درمان میشوند. این قرصها حاوی آنتیآندروژن هستند که از ترشح تستوسترون جلوگیری میکنند. اگر نمیتوانید از این قرصها استفاده کنید، احتمالا پزشکتان اسپیرونولاکتون تجویز میکند که عملکرد مشابهی دارد. کم کردن وزن هم میتواند به کاهش آثار هورمونهای مردانه کمک کند.
بیماری های پوستی کف سر
پوست سر ناسالم نیز یکی از عوامل ریزش مو ست . التهاب و عوامل التهاب زا میتوانند رشد مو را کند یا متوقف کنند . برخی از این بیماری ها غبارتند از :
- درماتیت سبورئیک
- پسوریازیس
- عفونت های قارچی
چه باید کرد ؟
هر کدام از این بیماری ها روش درمانی مخصوص به خود را دارند . برای مثال برای درمان شوره انواع شامپو ، داروهای ضد قارچ برای بیماری های قارچی و یا نوردرمانی برای پسوریازیس استفاده میشود .
استفاده استروئیدهای آنابولیک
گر از استروئید های آنابولیکی (نوعی که ورزشکاران برای ساخت عضله از آن سو استفاده می کنند) استفاده می کنید، بنا به گزارش آکادمی پوست و مو آمریکا،ریزش مو شما را تهدید می کند.
چه باید کرد؟
پس از متوقف کردن مصرف باید عوارض آن نیز از بین برود.
ریزش مو با بیش از حد فرم و مدل دادن
استفاده بیش از حد از سشوار ، اتوی مو ، رنگ کردن باعث ریزش موی مزمن میشود . گرما و مواد شیمیایی مو را ضغیف میکنند و در نهایت عمر مو را کوتاه میکند .
چه باید کرد؟
استفاده نکردن از دستگاه هایی مانند سشوار ، اتوی مو ، تغییر رنگ مدام مو ها ، اسپری های فیکساتور و …