ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

زینک چیست؟

روی یا زینک چیست؟ انواع مکمل های زینک

فهرست محتوا

در طبیعت انواع مختلفی از مواد معدنی وجود دارد که برای بدن انسان، گیاهان و حیوانات حیاتی هستند. این مواد معدنی بسیاری از عواملی چون واکنش های بیوشیمی از جمله تولید آنزیم، هورمون، تولید انرژی و هماهنگ کردن فعالیت های ارگان ها را به عهده دارند.  یکی از تاثیرات مهم و شاخص این مواد معدنی رشد بهتر در بدن است ضمن اینکه بر روی سوخت و ساز ماهیچه ای، ساخت خون، کنترل سیستم عصبی و مراقبت از دندان و استخوان موثر واقع می شود.

در یک نگاه کلی این عناصر در بدن وظایف مهمی را انجام می دهند که نمی توان آنها را نادیده انگاشت. زینک یا روی یکی از مواد معدنی ضروری برای انسان است و کمبود آن در بدن مشکلات اساسی را به بار می آورد. با توجه به اهمیت این ماده مهم در بدن، داروخانه آنلاین ویتامین ث تصمیم دارد اطلاعاتی پایه از اینکه زینک چیست؟ و انواع مکمل های zinc کدامند؟ در اختیار کاربران قرار دهد که در ادامه به آن می پردازیم.

زینک یا روی چیست؟

روی یا زینک بعد از آهن دومین ماده معدنی مهم و کمیاب است. در حالی که وجود آن برای انسان ضروری است اما بدن مقادیر کمی از آن را نیاز دارد. همین مقدار کم از زینک zinc در بدن سبب واکنش های شیمیایی و آنزیمی می شود. استفاده از روی در یک رژیم غذایی، بسیار ضروری است و هر آنچه از این ماده معدنی جذب بدن شود به بهبود ایمنی و ترمیم بافت ها کمک می کند. در کنار این فعالیت ها به رشد سلول ها، ساخت پروتئین ها، ایجاد DNA و حمایت از سیستم ایمنی بدن می پردازد.

زینک یا روی چیست؟

هر آنچه مرتبط با عملکرد بهتر سیستم ایمنی و عصبی باشد برای بدن بیش از پیش مهم خواهد بود. از فعالیت های ثانویه روی یا زینک، کنترل کیفیت حس چشایی و بویایی است. همچنین این ماده معدنی در برخی برحه های حساس فیزیکی مانند بارداری، کودکی و نوجوانی برای رشد جنین و رشد کودکان بسیار کاربرد دارد. توجه کنید که این ماده در بدن تولید نمی شود، یعنی بدن انسان توانایی ساخت این ماده را ندارد پس باید آن را از مواد غذایی و مکمل ها دریافت کرد. از آنجایی که نقشی مهم در حفظ سیستم ایمنی دارد در برخی از مکمل های داروی نظیر داروهای سرماخوردگی به ترکیبات آن اضافه می شود.

انواع مکمل زینک کدامند؟

 از ماده زینک در شاخه داروسازی به منظور درمان بیماری ها استفاده می شود. برای اینکه این ماده مهم در بدن برای هر بیماری یا عارضه ای به درستی عمل کند آن را به همراه برخی ترکیبات دیگر که تسریع کننده درمان انواع بیماری هستند در داروسازی به کار می برند.

انواع مکمل زینک کدامند؟

زینک سیترات

این نوع از مکمل زینک zinc به دلیل مقاومت در برابر باکتری ها و تقویت غشای سیستم ایمنی در بسیاری از فرآورده های مراقبت از دندان ازجمله خمیر دندان و دهانشویه ها و شربت های تقویت لثه استفاده می شود. زینک سیترات یک ماده مهار کننده پلاک دندان است و از ایجاد جرم بر روی آنها جلوگیری می کند. همچنین مشابه با دیگر مکمل های روی زینک سیترات هم در داروها و مکمل های درمان و پیشگیری از انواع سرماخوردگی و آنفولانزا موثر واقع می شود.

زینک پیکولینات

این نوع از مکمل زینک zinc با ترکیبات خود، تسریع کننده جذب بهتر روی در بدن است. بدن در دریافت و جذب زینک پیکولینات و سیترات سریع تر از دیگر انواع آن عمل می کند. در بیشتر منابع علمی ذکر شده این ترکیب می تواند ایمنی بدن را بهتر، قند خون را تنظیم و به سلامت قلب کمک کند.

زینک سولفات

زینک سولفات از گوگرد و روی تشکیل شده است. با توجه به خاصیت درمانی و آنتی باکتریال گوگرد همراه با روی به درمان بیماری های پوستی و آکنه کمک می کند.

زینک استات

استات روی یا زینک استات بیشتر در مکمل ها استفاده می شود از این نوع مکمل زینک در قرص سرماخوردگی، کرم های پوستی و درمانی کمک می گیرند. برای ساخت قرص های مکیدنی، آدامس های طبی، خوش بو کننده های دهان و نمک ها هم کاربرد ثانویه دارد.

زینک گلوکونات

در داروهایی که برای سرماخوردگی استفاده می شود، زینک گلوکوناد به عنوان اسپری بینی، قطره بینی یا قرص سرماخوردگی عرضه می شود. خاصیت آنتی باکتریال این مکمل زینک zinc موجب شده تا در اکثر داروهای سرماخوردگی بدون نسخه به فروش برسد و استفاده بدون نسخه پزشک برای بیمار مشکلی پدید نمی آورد.

زینک اورتات

هیپوگنادیسم نوعی اختلال در عملکرد غدد جنسی است. این غدد شامل بیضه ها و تخمدان ها هستند. زینک اورتات برای درمان این نوع اختلال کاربرد دارد ضمن اینکه با بیماری هایی که بر اثر کمبود روی یا زینک در بدن رخ می دهند مقابله می کند، بیماری هایی نظیر سطوح پایین تستسترون، پوکی استخوان، دیابت، آتروفی تیموس ( مشکل در سیستم غدد لنفاوی) و کاهش گلبول های سفید خون. برای درمان این بیماری و اختلالات، در داروهای درمانی از زینک اورتات یا به شکل خالص یا مکمل دارویی استفاده می کنند.

کاربرد زینک یا روی

روی در صنایع دارویی برای درمان بیماری هایی که بر اثر کمبود آن پدیدار می شوند مورد استفاده است ضمن اینکه در محصولات پوست و مو برای تقویت آنها کاربردی گسترده دارد. حتی در لوازم آرایشی مانند بالم لب و یا کرم های دور چشم هم از زینک zinc استفاده می گردد. زینک یا روی به صورت مکمل های تزریقی، خوراکی (کپسول، قرص، شربت) و موضعی تولید شده و متناسب با نیاز در دسترس خواهد بود.

کاربرد زینک یا روی

علائم کمبود زینک در بدن

بدن همه انسان ها می تواند روی مورد نیاز سلول ها را از منبع غذایی تامین کند، در صورتی که مواد غذایی مرغوب نباشد یا افراد به بیماری هایی نظیر التهاب روده، بیماری کرون و کولیت دچار گشته و یا تحت جراحی های سخت گوارشی قرار گرفته باشند در جذب این ماده معدنی با مشکل مواجه می شوند. علاوه بر اینها بر اثر تغذیه نادرست در رژیم های غذایی روتین و روزمره ممکن است از روی کمتری استفاده شود و بدن دچار کمبود گردد، که به صورت علائم زیر بروز می یابند.

بهبود نیافتن زخم ها

کمبود روی در بدن موجب عدم ترمیم زخم می شود. برای ترمیم زخم ها درصدی از پروتئین های موجود در بدن انسان به روی متصل می شوند. برای همین کمبود آن اختلال در عملکرد صحیح گلبول های قرمز و ترمیم زخم خواهد داشت. همانطور که گفته شد زینک در تقسیم سلولی موثر است وقتی سلول ها به حدی زیاد نباشند که ترمیم پوستی صورت بگیرد زخم ها یا بهبود پیدا نمی کنند یا دیر التیام میابند.

بهبود نیافتن زخم ها

ریزش مو

یک مو برای اینکه بتواند رشد طبیعی داشته باشد و سالم بماند به فولیکول های مستحکم نیازمند است. کمبود زینک zinc استحکام فولیکول مو را به خطر انداخته و موجب شل شدن عضلات نگهدارنده مو می شود و برای همین ریزش مو به سرعت اتفاق می افتد.

تغییر شکل دادن ناخن ها

نقص سیستم ایمنی بدن سبب بروز بیماری دیسروفی ناخن می شود. این بیماری با شیارها و خط های موازی روی ناخن یا دفرمه شدن آن بروز پیدا می کند که به علت کمبود روی یا زینک در بدن است. علاوه بر این بیماری کمبود زینک در بدن می تواند کندی در رشد، پوسته شدن و شکستگی ناخن ها را رقم بزند.

تغییر شکل دادن ناخن ها

اسهال

در کمبود روی، بدن بیشتر مستعد باکتری‌های تولیدکننده پاتوژن‌های اِنتروویروسی است که ترشح اسیدی را بیشتر کرده، موجب اسهال می شود و جذب مواد مغذی را کاهش می‌دهد. در نتیجه علاوه بر اینکه بدن به علت کمبود زینک با اسهال مواجه شده، در بیماری اسهال هم به مقادیر زیادی املاح و ماده مغذی از دست می دهد.

ناتوانی جنسی

کمبود روی در بدن موجب اختلال جنسی در مردان و زنان می شود و می تواند در نعوظ اختلال ایجاد کرده و در زنان بی میلی جنسی را به همراه داشته باشد. افرادی که رژیم غذایی غنی شده با روی دارند، عملکرد جنسی بهتری متناسب با افرادی که از کمبود روی رنج می برند دارند.

نقص در سیستم ایمنی

در بسیاری از مواقع وقتی بدن با کمبود زینک zinc مواجه می شود، تولید لنفوسیت یا گلبول های سفید خون کم می شود. این اتفاق سبب ماندگاری بسیاری از عفونت ها در بدن و پدیدار گشتن آنها شده و بدن به علت تضعیف در سیستم ایمنی قادر به مقابله با باکتری ها را نخواهد داشت.

نقص در سیستم ایمنی

خواص زینک یا روی برای سلامتی و بدن ما

برای اینکه از بدنی ایمن در برابر بیماری ها برخوردار باشیم به وجود روی یا زینک در بدن نیازمندیم. برای اینکه فواید زینک را بدانید موارد زیر را بررسی کردیم.

کمک به رشد بهتر

از آنجایی که زینک در تکثیر DNA و سلول ها نقش دارد می تواند سبب رشد سریع و سالم در جنین، نوزاد، کودک و نوجوانان شود. این رشد تنها محدود به این موارد نیست و در مو و ناخن هم اتفاق می افتد.

کمک به رشد بهتر

پوست و موی سالم

پوست در بدن شبیه به یک لایه محافظتی می ماند که از عضلات و ماهیچه ها محافظت می کند همچنین بدن را در برابر باکتری، قارچ و ویروس ها محافظت می کند. استفاده از روی به داشتن پوستی سالم و مقاوم کمک کرده و در بهبود آکنه و جوش نیز موثر است. زینک در تولید هورمون های موثر در رشد مو دخیل هستند علاوه بر آن باعث تکثیر سلولی در فولیکول ها می شود و پیاز موها را مقاوم می کند و در نتیجه مواد مغذی راحت تر به مو می رسد.

تقویت سیستم ایمنی بدن

سیستم ایمنی بدن بسیار گسترده عمل می کند، اما در تمامی زوایای بنیادی خود در حال محافظت از انسان در مقابل عوامل خطرناک بیرونی مانند بیماری ها است. استفاده از روی در رژیم غذایی به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و حتی از بروز سرماخوردگی نیز جلوگیری می کند.

تقویت سیستم ایمنی بدن

ناخن سالم

استفاده از مکمل زینک یا روی موجب تقویت و رشد ناخن ها می شود. مهم تر از همه از بروز بیماری های ناخن جلوگیری می کند. زینک در سالم نگاه داشتن ناخن ها نقشی مهم و زبانزد دارد.

منابع غذایی حاوی روی

روی در بدن بسیاری از حیوانات و گیاهان موجود است و ما با تغذیه از آنها مقدار مورد نظر زینک یا روی را در بدن تامین می کنیم.

منابع غذایی حاوی روی

بسیاری از منابع غذایی حاوی روی عبارتند از:

  ✅ حبوبات

  ✅ جو دوسر

  ✅ آجیل سویا

  ✅ زرده تخم مرغ

  ✅ گوشت قرمز

  ✅ نان

  ✅ گوشت مرغ

  ✅ جگر گوساله

  ✅ میگو

  ✅ تخم کتان

  ✅ سیر

  ✅ بادام زمینی

  ✅ کنجد

  ✅ قارچ

میزان روی مورد نیاز روزانه

همه افراد به صورت روزانه به دریافت زینک نیاز دارند که این نیاز در زنان 8 میلی گرم و در مردان 11 میلی گرم است.

عوارض مصرف بیش از حد روی

اگر در مصرف مکمل های حاوی زینک زیاده روی کنید بدن با عارضه های زیر رو به رو خواهد شد:

بهترین زمان مصرف زینک

مناسب ترین زمان برای استفاده از مکمل زینک 1 ساعت قبل از غذا است با این حال می توانید 2 ساعت بعد از غذا را هم امتحان کنید و اگر به علت خالی بودن معده با مشکل گوارشی رو به رو می شوید باید همراه با غذا میل کنید.

بهتر است مکمل زینک را با معده خالی مصرف کنید، نیم ساعت قبل از غذا یا یک ساعت بعد از آن. گاها با مصرف زینک حالت های ناهنجار گوارشی شبیه تهوع ایحاد میشود، در ان صورت با پذیرش جذب کمتر آن به مصرف ان همراه غذا توصیه میکنیم. مصرف زینک با مکمل ها و مواد غذایی حاوی آهن منجر به کاهش جذب آن خواهد شد. مکمل زینک را با انتی بیوتیک هایی نظیر سیپروفلوکساسین و تتراسایکلین مصرف نکنید. زینک همچنین با مدر های کاهنده فشار خون مانند هیدروکلروتیازید نباید مصرف شوند.

چه کسانی بیشتر به روی نیاز دارند؟

همانطور که می دانید روی برای تمامی افراد ضروری است اما در گزینه های زیر این نیاز بیشتر خواهد بود.

نکاتی در مورد مکمل های زینک

زینک بعد از اهن دومین مینرالی ست که به وفور در بدن انسان وجود دارد. بنابراین استفاده از مکمل زینک در سال های اخیر رشد چشم گیری داشته ست. زینک نقش های متعدد و مهمی در فرایند هایی همچون تقسیم سلولی، رشد و نمو DNA، عملکرد سیستم ایمنی، ساخت پروتئین، ترمبم زخم ها، رشد و نمو جنین دارد. میانگین روی در بدن بزرگسالان ۲ گرم است. بدن ذخیره اختصاصی برای روی ندارد، لذا مصرف روزانه زینک ضروری ست.

میزان توصیه شده زینک برای بدن چقدر است؟

میزان روزانه توصیه شده این ماده recommended daily allowence RDA برای کودکان بین دو تا پنج میلی گرم و برای بزرگسالان بین پنج تا ده میلی گرم و در دوران بارداری تا سیزده میلی گرم است. طبق آمار کمبود روی (زینک) همراه با کمبود اهن، ید و ویتامین آ از شایع ترین و مهمترین ترین کمبود ریز مغزی ها در جهان است.

چه گروه هایی در معرض خطر کمبود زینک هستند؟

افراد با مشکل گوارشی حاد، زنان باردار، نوزادان، گیاهخواران، افراد مبتلا به انواع خاصی از کم خونی به نام کم خونی داسی شکل و افراد الکلی.

انواع املاح های Zn

زینک نیز همانند اهن، دارای املاح مختلف با میزان زینک المنتال مختلف ست. املاح موجود در مکمل های بازار دارویی ایران شامل: سیترات، سولفات، گلوکونات و مونومتیونبن ست. میزان زینک المنتال در ملح سیترات از همه بالاتر و ۳۴ درصد ست، بعد از آن زینک سولفات با ۲۲ درصد و گلوکونات با ۱۳ درصد قرار دارند.

چه کسانی بیشتر به روی نیاز دارند؟

کلام پایانی

در این مطلب دریافتیم که بدن برای بسیاری از فعالیت های مهم خود به زینک zinc نیاز دارد و کمبود این ماده در بدن خطرات قابل توجهی را برای سلامتی خواهد داشت. بهتر است اگر متوجه کمبود این ماده معدنی در بدن شدید از مکمل های مرغوب زینک یا روی استفاده کرده و از عارضه های کمبود آن در بدن جلوگری کنید. با یک آزمایش ساده خون می توان سطح روی در بدن را سنجید و متناسب با نیاز، مکمل های غذایی مصرف نمود. لازم است، تمامی مکمل های زینک zinc را از داروخانه های معتبر تهیه کنید تا از مرغوب بودن آن اطمینان داشته باشید.

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    0
    لیست محصولات
    سبد شما خالی استبازگشت به فروشگاه