همه افراد حداقل چندبار در طول زندگی با مشکل حساسیت رو به رو شده اند، این حساسیت ها می تواند در مورد هرچیزی که فکرش را بکنید رخ دهد و هیچ محدودیتی ندارد. برای نمونه به یک حساسیت شایع اشاره می کنیم که معمولا به آن حساسیت فصلی گفته می شود و افراد در فصل بهار و پاییز علائم آبریزش بینی، سوزش و خارش چشم و گلو و یا گرفتگی بینی را بروز می دهند.
دیگر آلرژی ها می تواند مربوط باشد به یک ماده غذایی خاص، مواد شیمیایی و یا آرایشی بهداشتی، یک داروی خاص و حتی نور مستقیم خورشید و خیلی چیزهای دیگر، با توجه به اینکه عامل اصلی حساسیت ها در هر صورت یک گزینه خارج از بدن است اما علت اینکه چرا برخی افراد به برخی چیزها حساسیت یا آلرژی دارند مشخص نیست و تنها می دانیم که عامل این حساسیت ها نوعی بروز التهاب در بدن است از این رو انواعی از داروها برای از بین بردن این التهابات تولید می شود که به داروهای ضد حساسیت شهرت دارند که در این متن از داروخانه آنلاین ویتامین ث می خواهیم در مورد حساسیت و بهترین داروهای ضد حساسیت و خارش صحبت کنیم.
حساسیت یا آلرژی چیست؟
بدن انسان می تواند از خود در برابر بسیاری از بیماری ها و آسیب ها محافظت کند. دنده های ما از قلب و ریه ها در برابر آسیب های بیرونی ، ضربه و چیزهای دیگر محافظت می کند. پوست از بدن در برابر عوامل خارجی مانند اشعه خورشید، هوا و باکتری هایی که می توانند باعث بیماری و عفونت شوند محافظت می کند. مژه ها از چشم در برابر مواد زائد و گرد و خاک محافظت می کند. و مهم تر از همه سیستم ایمنی بدن با مواد و میکروارگانیسم زنده ای که وارد بدن می شوند و به آن “عوامل خارجی” گفته می شود، مبارزه می کند. حساسیت زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن نسبت به یک ماده یا میکرو ارگانیسم زنده “خارجی” بیش از حد واکنش نشان دهد.
در مورد حساسیت موادی که معمولاً بی ضرر هستند و برای برخی افراد آزاردهنده نیستند، مانند گرد و غبار یا موی حیوانات،ممکن است در یک فرد حساسیت بیش از حد ایجاد کند. بدن شما این مواد را به عنوان “یک عامل خارجی” می بیند و سپس باعث واکنش بیش از حد سیستم دفاعی بدن می شود که شامل ترشح هیستامین خواهد شد. موادی که باعث ایجاد واکنش بیش از حد می شوند، آلرژن نامیده شده و به علائم ناشی از آن واکنش آلرژیک گفته می شود. حساسیت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در جهان است. برای کنترل این وضعیت پزشک معمولا قرص ضد حساسیت تجویز می کند.
داروهای ضد حساسیت چه هستند؟
هیستامین یک ماده شیمیایی سیگنال دهنده است که سیستم ایمنی بدن برای ارسال پیام بین سلول های مختلف آزاد می کند. هیستامین عملکردهای مختلفی دارد، اما عمدتاً به دلیل نقش آن در ایجاد علائم حساسیت و آنافیلاکتیک شناخته شده است. حساسیت واکنش بدن به یک عامل خارجی (آلرژن) است. این (آلرژن ها) بی ضرر هستند. با این حال، اگر به ماده خاصی حساسیت دارید، سیستم ایمنی بدن نسبت به حضور آن در بدن بیش از حد واکنش نشان خواهد دارد. علم پزشکی برای اینکه سطح هیستامین در بدن کم شود و فرد علائم آلرژی و حساسیت را از دست بدهد ترکیباتی با نام داروهای ضد حساسیت تولید کرده که به همگی آنها آنتی هیستامین یعنی چیزی که ضد هیستامین است گفته می شود. از داروهای ضد حساسیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آنتیهیستامینها
- داروهای ضد احتقان
- داروهای ترکیبی
- کورتیکواستروئید
انواع آنتی هیستامین ها
آنتی هیستامین ها داروهای ضد حساسیت هستند که در اشکال مختلفی نظیر قرص، آمپول، شربت، اسپری بینی و قطره ها وجود دارند که برخی تنها با نسخه پزشک و برخی هم بدون نسخه قابل تهیه هستند.این شکل از آنتی هیستامین ها داروهای ضد حساسیت محسوب می شوند و خارش یا آبریزش چشم، کهیر، تورم و سایر علائم و نشانه های آلرژی را کاهش می دهند. از آنجایی که برخی از این داروها می توانند باعث ایجاد احساس خواب آلودگی و خستگی در شما شوند، در صورت نیاز به رانندگی یا انجام سایر فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری دارند، آنها را با احتیاط مصرف کنید.
داورهای زیر قرص ضدحساسیت و شربت هایی است که از انواع آنتی هیستامین برای مهار هیستامین در بدن تجویز می گردد:
- دیفن هیدرامین
- کلرفنیرامین
- ستریزین
- دسلوراتادین( کلارینکس)
- فکسوفنادین
- لووستریزین
- لوراتادین
عوارض جانبی آنتی هیستامین ها
- گیجی و خواب آلودگی
- مشکلات ادراری
- دهان خشک
- دوبینی
- تاری دید
در صورت مصرف داروهای آنتی هیستامین از رانندگی کردن خودداری کنید زیرا دچار خواب آلودگی می شود.
انواع داروهای ضد احتقان
داروهای ضد احتقان در واقع به انواع داروهای ضد حساسیت گفته می شود که التهاب را در چشم و بینی از بین می برد. بر اثر بروز حساسیت و التهاب و تورم مویرگ های چشم و بینی احتقان یا گرفتگی و تورم و حساسیت در افراد بروز پیدا می کند، ضد احتقان ها داروهای ضد حساسیتی هستند که معمولا در این موارد توسط پزشک تجویز می شوند.
این داروها در اشکال، قرص ضد حساسیت، شربت، اسپری و قطره بینی و چشمی یافت می شوند. در ادامه به مهم ترین داروهای ضد احتقان اشاره می کنیم:
- فنیل افرین
- سودوافدرین
- نفازولین
- زایلومتازولین
عوارض جانبی داروهای ضد احتقان
- افزایش فشار خون
- بی خوابی
- مشکل دفع ادرار
برای مصرف قطره های چشم و بینی استفاده از آنها بیش از دو روز توصیه نمی شود زیرا می تواند علائم را شدید تر کند.
انواع داروهای کورتیکواستروئید
کورتیکواستروئیدها داروهای ضد حساسیت و ضد التهابی هستند که فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی در برابر آلرژن ها را کاهش می دهد. این نوع دارو و قرص ضد حساسیت برای برخی بیماری های التهابی نظیر آسم، اگزما و آرتریت روماتوئید نیز تجویز می گردد که همگی از نوعی حساسیت و یا فعالیت بیش از اندازه سیستم ایمنی به وجود می آیند. در ادامه تعدادی از این نوع از داروهای ضد حساسیت در قالب قرص ضد حساسیت، شربت و آمپول را معرفی می کنیم:
- بتامتازون
- دگزامتازون
- هیدروکورتیزون
- تریامسینولون
- پردنیزولون
- متیل پردنیزولون
- پردنیزون
- کلوبتازول
- بکلومتازون
- فلودروکورتیزون
- فلوئوسینولون
- فلوتیکازون
عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها
- اضافه وزن
- احتباس آب در بافت بدن
- بالا رفتن فشار خون
- دیابت
- پوکی استخوان
- ضعف عضلات
- سرفه
- قارچ دهان
دقت کنید که داروهای ضد حساسیت کورتیکواستروئید نباید در طولانی مدت مصرف شوند زیرا بارزترین عوارض آن چاقی و پف کردگی پوست است. در صورتی که پزشک شما توصیه به مصرف طولانی مدت داشته باشد بلامانع خواهد بود.
پر کاربرد ترین داروهای ضد حساسیت و خارش
در این قسمت به برخی از داروهای ضد حساسیت در اشکال مختلف قرص ضد حساسیت، شربت، آمپول وقطره اشاره خواهیم کرد:
سیتریزین
قرص سیستریزین یک قرص ضد حساسیت از زیر مجموعه آنتی هیستامین ها است، که بیشتر برای تسکین مواردی چون خارش، سوزش و اشک ریزی و آبریزش بینی استفاده می گردد. این دارو معمولا به صورت خوراکی و در قالب قرص ضد حساسیت عرضه می شود و اثرات آن عرض یک ساعت آغاز می گردد و به مدت 1 روز ادامه دار می باشد.
دیفن هیدرامین
داروی دیفن هیدرامین از مجموعه داروهای ضد حساسیت و ضد کولینرژیک بوده و معمولا برای تسکین سرفه و التهابات تنفسی و سوزش و خارش مخاط مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو احتقان نایژه و بینی را کاهش داده و به درمان التهابات کمک کننده است. این دارو به شدت خواب آور است و به طور معمولا در برخی مواقع برای افرادی که دارای اختلالات خواب هستند به کار برده می شود.
کلرفنیرامین
کلرفنیرامین یک داروی پرکاربرد در بیماری هایی با عامل حساسیت است. این دارو در بیشتر مواقع در بیمارانی با بیماری های سرماخوردگی، آلرژی و کهیر و کورونا و علی الخصوص رینیت که نوعی التهاب مزمن در مخاط بینی است به کار برده می شود. این دارو در اغلب مواقع در ترکیب قرص های سرماخوردگی بزرگسالان یافت می شود.
لوراتادین
کلاریتین نام تجاری داروهای ضد حساسیت لوراتادین است که در برخی داروخانه ها با این نام هم به فروش می رسد. این دارو از زیر مجموعه انتی هیستامین ها محسوب می شود و بیشتر برای علائم ناشی از حساسیت عطسه، آبریزش بینی، خارش و آبریزش چشم و اگزما و کهیر مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی تمامی داروهای ضد حساسیت در واقع برای مهار هیستامین در بدن تجویز می شوند. بنابراین زمانی که التهابی در بدن وجود داشته باشد با داروهای آنتی هسیتامین کنترل و درمان می شود. دقت داشته باشید تمامی این داروها بهتر خواهد بود تا زیر نظر پزشک مصرف شود زیرا ممکن است عامل حساسیت در بدن شما نیاز به درمان جدی تری داشته باشد و مصرف آنتی هیستامین ها تنها علائم ناشی از حساسیت را از بین برده و علت بیماری همچنان باقی مانده باشد.
کودکان و زنان باردار و شیرده با تجویز پزشک مجاز به مصرف آنتی هیستامین ها هستند و در غیر اینصور ممنوع می باشد.
اگر این مطلب برایتان مفید بود، پیشنهاد میکنیم مطلب تداخل داروی پلاویکس با سایر داروها را هم مطالعه کنید. همچنین شما میتوانید انواع محصولات مراقبت از پوست را به صورت آنلاین از داروخانه آنلاین ویتامین ث خریداری و درب منزل تحویل بگیرید.