ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

درمان کبد چرب

بیماری کبد چرب چیست؟ علا‌یم + درمان کبد چرب

فهرست محتوا

کبد چرب چیست؟ گرید یک کبد چرب، گرید دو کبد چرب، گرید سه کبد چرب چه تفاوتی دارند؟ سیروز کبدی چیست؟ علایم کبد چرب چه چیزهایی هستند؟ درمان کبد چرب چگونه ست؟ و ده ها سوال از این دست دغدغه هایی هستند که روزانه ذهن و زندگی بسیاری از ما را در گیر کرده اند. در این نوشته تلاش داریم تا حدی به این سوالات پاسخ دهیم.

کبد در کجای بدن قرار دارد؟ کبد در بدن چه کاری انجام می دهد؟

کبد یکی از مهمترین و حیاتی ترین ارگان های بدن بشمار میرود. از جمله این وظایف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- کبد مسیول بیش از ۵۰۰ فعالیت حیاتی بدن است.

۲- در هر دقیقع بیش از یک لیتر خون از طریق کبد تصفیه میشود.

۳- تفکیک مواد مغذی از مواد زاید، سم زدایی، تجزیه سموم و تبدیل آنها به مواد غیر سمی و قابل دفع

۴- ذخیره سازی و متابولیسم چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها

۵- کبد محل ذخیره گلوکز (قند) خون است. کبد گلوکز را تبدیل به گلیکوژن کرده و در خود ذخیره می کند. در صورت نیاز مجددا گلیوکوژن را تبدیل به گلوکز کرده و به جریان خون وارد می سازد.

۶- محل ذخیره چربی و ویتامین های محلول در چربی، املاح معدنی (آهن، فولات، مس)

۷- ترشح صفرا: صفرا وظیفه کمک به گوارش و جذب چربی ها و دفـع مــواد زاید را بر عهده دارد.

۸- کبد مانند یک کارخانه بیوشیمیایی تولید بسیاری از مواد مهم بدن را ایفا میکند : کلسترول، فاکتورهای انعقاد خون، گلوکز، گلوبین، فاکتورهای سیستم ایمنی بدن

بیماری کبد چرب چیست؟

کبد چرب یکی از بیماری های شایع قرن ۲۱ محسوب میشود که در اثر رسوب و تجمع بیش از حد چربی در بافت کبد ایجاد میشود. در حالت نرمال ۵ تا ۱۰ درصد وزن کبد از چربی تشکیل میشود. اگر این مقدار از ۱۰ درصد بیشتر شود به آن کبد چرب می گویند. زمانی که چربی به 5 تا 10 درصد وزن کبد شما برسد مشکل ساز می شود.

کبد چرب چگونه در بدن ایجاد میشود؟

کبد چرب به دلیل افزایش وزن،  استفاده از غذاهای پرکالری، کم فیبر، فست فود ها و کم تحرکی در بدن ایجاد میشود. درگیری كبدی از جمله مضرات مصرف مواد غذایی نامناسب و عدم فعالیت فیزیكی با گسترش زندگی ماشینی امروز است و با وزن بیمار ارتباط مستقیم دارد. از مهمترین دلایل کبد چرب استفاده از مشروبات الکلی ست.

عوامل خطر ابتلا به کبد چرب غیر الکلی عبارتند از:

  • افراد مبتلا به دیابت
  • افراد چاق با چربی و فشار خون بالا
  • افراد دارای چربی شکم اضافی

چگونه میتوان کبد چرب را تشخیص داد؟

اگر به بیماری کبد چرب در خود مشکوکید یا فاکتور های ریسک ابتلا به این بیماری را دارید به پزشک مراجعه نمایید. احتمالا سوالاتی در مورد سابقه کبد چرب در خانواده، سوابق دارویی، مصرف الکل، وضعیت اشتها و خستگی در ماه های اخیر از شما پرسیده میشود.

 

تشخیص کبد چرب

روش هایی که پزشکان از آن برای تشخیص کبد چرب کمک میگیرند:

بررسی فیزیکی

ممکن است پزشک شما با لمس و ایجاد فشار در ناحیه کبد به التهاب آن پی ببرد.

آزمایش خون

در بسیاری از موارد، آزمایش خون با مشخص کردن افزایش آنزیم‌های کبدی می‌تواند وجود این اختلال را تأیید کند. برای مثال ممکن است پزشک شما از آزمایشگاه بخواهد تا فاکتورهای آلانین آمینوترانسفراز (ALT) یا آسپارتات ترانس آمیناز (AST) را در خون شما اندازه‌گیری کند.

بالاتر بودن میزان این آنزیم ها از حالت استاندارد، به‌معنای التهاب کبدی هستند. البته کبد چرب، می‌توانند یکی از علل مربوط به التهاب کبد باشد و هر التهاب کبدی به‌معنای کبد چرب نیست. در صورتی که آزمایش خون، التهاب کبدی را تأیید کرد، ممکن است پزشک شما روش دیگری در خصوص تشخیص علت التهاب را تجویز کند.

تصویر برداری

برای بررسی دقیق تر میتوان از روش های تصویر برداری مانند سونوگرافی، MRI، سی تی اسکن استفاده کرد. همچنین روشی نویت به نام الاستوگرافی بافت نرم با امواج صوت وجود دارد مه به بررسی سفتی بافت میتواند شدت ضایعه را تعیین نماید.

بیوپسی کبد

بیوپسی کبد بهترین روش برای تشخبص بیماری های کبد از جمله کبد چرب و سیروز کبدی ست. در بیوپسی پزشک با استفاده از سوزن بخشی از بافت داخل کبد را جدا و بررسی میکند.

انواع بیماری کبد چرب چیست؟

دو شکل اصلی بیماری کبد چرب وجود دارد:

بیماری کبد چرب ناشی از الکل

بیماری کبد چرب ناشی از الکل ناشی از نوشیدن زیاد است. (مصرف متوسط به عنوان یک نوشیدنی در روز برای زنان و حداکثر دو نوشیدنی در روز برای مردان تعریف می شود.) حدود 5٪ از مردم در ایالات متحده به این شکل از بیماری کبدی مبتلا هستند.

بیماری کبد چرب غیر مرتبط با الکل

بیماری کبد چرب غیر مرتبط با الکل (NAFLD) در افرادی که زیاد الکل مصرف نمی کنند رخ می دهد. این بیماری از هر سه بزرگسال یک نفر و از هر 10 کودک یک کودک در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می دهد. محققان علت دقیق بیماری کبد چرب غیر مرتبط با الکل را پیدا نکرده اند. عوامل متعددی مانند چاقی و دیابت می توانند خطر ابتلا را افزایش دهند.

انواع کبد چرب

از نظر میزان پیشرفت بیماری کبد چرب به چهار گرید اصلی تقسیم میشود:

کبد چرب گرید ۱: کبد چرب ساده

در این گرید چربی اضافی در سلول های سطح خارجی کبد انباشته شده اند. کبد چرب گرید یک معمولا به دلایلی مثل کم تحرکی، تغذیه ناسالم، استفاده از فست فود ها، افزایش وزن بروز میکند. کبد چرب درجه یک معمولا علامت خاصی ندارد. با آزمایش خون و سونوگرافی و MRI تشخیص داده میشود.

علایم کبد چرب گرید یک

کبد چرب گرید ۱ معمولا علایم واضحی ندارد . و عملا تنها با چکاپ های دوره ای از طریق معاینه و آزمایش قابل تشخیص است . برای درمان آن معمولا به دارو نیازی نیست . با افزایش فعالیت بدنی و بهبود وضعیت تغذیه و کاهش وزن قابل درمان و کنترل ست .

کبد چرب گرید ۲: کبد چرب غیر الکلی

بیماری کبد چرب درجه ۲ یا کبد چرب غیر الکلی به‌عنوان مرسوم‌ترین بیماری مزمن در جهان شناخته شده است. در کبد چرب درجه ۲ شرایط حادتر شده و التهاب کبدی خودش را نشان می‌دهد.

علایم کبد چرب گرید دو

علایم کبد چرب گرید دو نسبت به گرید یک محسوس‌تر بوده و سریع‌تر خود را نشان می‌دهند. مصرف مشروبات الکلی می‌تواند یکی از عوامل مبتلا به کبد چرب گرید ۲ باشد. بسته به میزان پیشرفت کبد چرب گرید ۲ علایمی مانند درد در ناحیه‌ی شکم، مشاهده‌ی کبودی در بدن، بزرگی شکم، خونریزی خودبه‌خودی از بینی، خستگی و خارش پوست می‌تواند از علایم کبد چرب گرید۲ باشد.

کبد چرب گرید ۳: فیبروز کبدی

در کبد چرب گرید سه بافت های سالم کبدی از بین میروند و کارایی کبد کاهش می یابد . در واقع بافت کبد زخم های فیبروزی پیدا میکند . این مرحله علاوه بر اصلاح رژیم غذایی و ورزش نیاز به درمان های دارویی جدی نیز دارد .

علایم کبد چرب درجه ۳

علائم کبد چرب در کبد چرب گرید ۳ بدتر می شود. این بیماری ممکن است به نقطه ای برسد که بیمار ناخودآگاه از هوش برود و تا حد کما یا نقطه ای که دیالیز کلیه مورد نیاز است، پیشرفت کند.

کبد چرب گرید ۴: سیروز کبدی

این مرحله شدید ترین نوع بیماری کبد چرب است . در این مرحله بافت های زخمی کبد افزایش یافته و بافت کبد ملتهب و متورم میشود . این مرحله معمولا برگشت ناپذیر است . روند پیشرفت سیروز تدریجی بوده و پس از سال‌ها باعث توقف کامل عملکرد کبد می‌شود که به این حالت نارسایی کبد می‌گویند. در نهایت این افراد نیاز به پیوند کبد پیدا خواهند کرد.

علایم کبد چرب درجه ۴

کبد چرب گرید چهار یا سیروز کبدی علاوه بر علایم فیبروز کبدی (کبد چرب گرید ۳) فرد بیمار دچار کاهش وزن شدید، بی اشتهایی، زردی پوست، ضعف، خارش شدید میشود. همچنین بزرگی و تورم شکم، گیجی و ناتوانی جنسی نیز در این مرحله از بیماری دیده میشود.

درمان کبد چرب

در حال حاضر درمان قطعی برای کبد چرب خصوصا در گرید های بالاتر وجود ندارد. بیشترین توصیه پزشکان در درمان بیماری کبد چرب تغییر سبک زندگی ست. بهبود وضعیت تغذیه، افزایش فعالیت بدنی، قطع مصرف نوشیدنی های الکلی از جمله توصیه های موثرست.

درمان گیاهی کبد چرب

توصیه های تغذیه برای درمان کبد چرب

  • کاهش چربی و کربوهیدرات ها
  • درمان کامل بیماری های زمینه ای مانند چربی خون و دیابت
  • استفاده از امگا۳ موجود در ماهی ها مانند سالمون، ساردین و تن
  • استفاده از منابع امگا ۳ گیاهی مانند گردو، دانه کتان، شاهدانه، آجیلها
  • مصرف روزانه ویتامین های موثر مانند ویتامین های گروه ب، ث و املاحی مانند منگنز و سلنیوم
  • رژیم غنی از میوه و سبزیجات

چه افرادی مستعد ابتلا به کبد چرب هستند؟

  • افراد بسیار چاق
  • افراد مبتلا به دیابت نوع دو
  • زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی‌کیستیک
  • افرادی که کلسترول، تری‌گلیسیرید و فشار خون بالا دارند
  • افرادی که سابقه ابتلا به هپاتیت c را داشته اند

نتایج تحقیقات نشان داده است که کبد چرب در زنان بین ۴۰ تا ۶۰ سال، شایع‌تر از مردان است. در این میان، کودکان هم در معرض بیماری کبد چرب هستند. برخلاف باور عموم که بعضی بیماری‌ها را مختص دوران بزرگسالی می‌داند، کودکان هم به دلایلی مانند تغذیه‌ی ناسالم و تحرک کم ممکن است به بیماری کبد چرب مبتلا شوند.

چرا بیماری کبد چرب مضر است؟

در بیشتر موارد، بیماری کبد چرب هیچ مشکل جدی ایجاد نمی کند یا مانع از عملکرد طبیعی کبد شما نمی شود. اما برای 7 تا 30 درصد افراد مبتلا به این بیماری، بیماری کبد چرب با گذشت زمان بدتر می شود. طی سه مرحله پیشرفت می کند:

– کبد شما ملتهب (متورم) می شود که به بافت آن آسیب می رساند. این مرحله استئاتوهپاتیت نامیده می شود.

– بافت اسکار در جایی تشکیل می شود که کبد شما آسیب دیده است. این فرآیند فیبروز نامیده می شود.

– بافت اسکار گسترده جایگزین بافت سالم می شود. در این مرحله، سیروز کبدی دارید.

سیروز کبدی

سیروز کبدی در نتیجه آسیب شدید به کبد است. بافت اسکار سخت که جایگزین بافت سالم کبد می شود، عملکرد کبد را کند می کند. در نهایت، می تواند عملکرد کبد را به طور کامل مسدود کند. سیروز می تواند منجر به نارسایی کبد و سرطان کبد شود.

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    0
    لیست محصولات
    سبد شما خالی استبازگشت به فروشگاه