10 ویتامین و مکمل برای سلامت لثه ها کدام ها هستند؟ از چه ویتامین و مکمل هایی برای سلامت لثه استفاده میشود؟ در این مقاله 10 ویتامین و مکمل های مهم برای سلامت لثه را به شما معرفی خواهیم کرد
ما در داروخانه آنلاین ویتامین ث افتخار آشنایی با شما را داریم. در این مقاله در تلاشیم به شما کمک کنیم قبل از خرید محصول مورد نیازتان با داشتن اطلاعات لازم و کافی درباره محصول، بتوانید انتخابی درست و رضایت بخش داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید:
بیماریهای دهان و دندان بر سلامت لثه ها، استخوان فک، بافتهای پیوندی و لیگامنتهای دهان تأثیر میگذارند. حدود 90 درصد افراد از این بیماریها رنج میبرند. در واقع، تجمع پلاک دهان باعث ورم لثه می شود. ممکن است در اثر ورم لثه، التهاب نیز رخ دهد. این اختلال مزمن خطر آسیب به دندانها و بافتهای پیرامون آنها را درپی خواهد داشت.
عواملی مانند عدم رعایت بهداشت دهان، سیگار کشیدن، مشکلات سلامتی، سن و ژنتیک خطر بروز اختلالات دهان و دندان را افزایش میدهند. متخصصان دندانپزشکی از روشهای مختلفی برای درمان بیماریهای دهان و دندان استفاده میکنند. از جمله این روشها میتوان به جرمگیری و هموارسازی ریشه اشاره کرد. در این روش، لثهها و دندانها کاملاً تمیز میشوند. افزون بر آن، مشکلات دیگر نیز رفع شده و درمانهای لازم انجام میگیرند. ممکن است در برخی موارد، جراحی نیز لازم باشد.
طبق تحقیقات، برخی مکملها میتوانند سلامت دهان را بهبود ببخشند و خطر ابتلا به بیماریهای دهانی را پایین بیاورند. حتی میتوان با مکملهای خاص، بیماریهای دهان و دندان را درمان کرد.
در این مقاله، 10 مکمل معرفی کرده ایم که برای سلامت لثهها مفید هستند و به درمان بیماریهای دهان هم کمک میکنند.
10 ویتامین و مکمل برای سلامت لثه ها
1. ویتامین C
ویتامین C برای تولید یک پروتئین ساختاری به نام کلاژن ضروری میباشد. کلاژن نقش مهمی در سلامت لثهها دارد؛ به همین دلیل کمبود ویتامین C منجر به التهاب، خونریزی و درد لثه میشود. کمبود ویتامین C به خصوص در کشورهای درحال توسعه بسیار شایع است. با مصرف مکملهای ویتامین C میتوان از بروز مشکلات پیشگیری کرد و کمبود را نیز درمان نمود.
طبق تحقیقات مشخص شده اگر سطح ویتامین C در بدن پایین باشد، ریسک بروز بیماریهای دهان و دندان بالاتر خواهد بود. در سال 2019 پژوهشهایی که به رابطه بین سطح ویتامین C بدن و بیماریهای دهان و دندان پرداخته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
مشخص شد اگر سطح ویتامین C در خون کم بوده و میزان مصرف خوراکی این ویتامین نیز کافی نباشد، احتمال بروز بیماریهای لثه بیشتر خواهد بود. با بررسی پژوهشهای متعدد در سال 2021 مشخص شد افراد مبتلا به ورم لثه و دیابت میتوانند با مصرف ویتامین C از خونریزی لثه جلوگیری نمایند. البته این ویتامین تأثیری بر بیماریهای دهانی دیگر ندارد.
بنابراین مصرف مکمل ویتامین C میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای دهان و دندان را کاهش دهد و به سلامت لثهها کمک کند. اگر درحال حاضر مواد غذایی سرشار از ویتامین C (مانند سبزیجات و میوه) را به اندازه کافی مصرف نمیکنید، میتوانید از مکمل ویتامین C کمک بگیرید.
به علاوه اگر دچار بیماریهای دهانی هستید، مصرف مکمل ویتامین C تا حدودی به درمان علائم کمک خواهد کرد.
2. امگا-3
اسیدهای چرب امگا 3 دوکوزاهگزانوئید (DHA) و ایکوزاپنتائنوئیک اسید (EPA) خاصیت ضدالتهابی و آنتیباکتریال زیادی دارند. به این ترتیب، امگا 3 میتواند به درمان مؤثر بیماریهای دهان و دندان کمک کند. مکمل روغن ماهی یکی از منابع غنی DHA و EPA میباشد.
بررسیهای انجام شده در سال 2020 نشان میدهند مصرف مکمل امگا 3 مشکلاتی که باعث بیماریهای دهان و دندان میشوند را کاهش میدهد. مشکلاتی از جمله میزان پلاک دهانی و عمق فاصله بین دندانها و لثه با مصرف این مکمل بهبود مییابند.
در سال 2020 تحقیق گسترده دیگری در خصوص تأثیر مکملهای امگا 3 بر بیماریهای دهان و دندان انجام شد. در این پژوهش، 90 نفر به مدت یک ماه مورد آزمایش قرار گرفتند. به هر فرد روزانه 1 گرم ترکیب EPA و DHA داده میشد. به علاوه جرمگیری و هموارسازی ریشه نیز انجام شد. شرکت کنندگان گروه شاهد نیز مورد درمان قرار گرفتند اما به آنها مکمل داده نشد.
وضعیت بافت پیوندی و شاخص سلامت لثه برای افرادی که هم درمان و هم مکمل دریافت کرده بودند، در مقایسه با گروه شاهد بسیار بهتر بود. التهاب لثه، خونریزی و التهاب نیز در این گروه کمتر بود. امگا 3 به فعالیت آنزیم آنتیاکسیدان سوپراکسید دیسموتاز در بافت لثه کمک میکند. این امر از آسیب لثه هم جلوگیری می نماید.
3. پروبیوتیکها
مکملهای پروبیوتیک به سلامت دستگاه گوارش کمک میکنند. طبق تحقیقات، برخی بروبیوتیکها برای سلامت لثه هم مفید هستند. رشد بیرویه باکتریهای مضری که به لثهها آسیب میزنند، باعث بروز بیماریهای دهان و دندان می شود. با استفاده از باکتریهایی که خاصیت آنتیمیکروبی و ضدالتهابی دارند میتوان بیماریهای دهانی را درمان کرد.
در یک پژوهش، روزانه 2 مرتبه به 30 نفر که دچار بیماریهای دهانی بودند، پروبیوتیک Lactobacillus reuteri داده میشد. برای این افراد جرمگیری و هموارسازی ریشه نیز انجام گرفت. پژوهش به مدت 12 هفته ادامه داشت.
در این پژوهش مشخص شد که دریافت مکمل همراه با درمان، جمعیت باکتری مضر Porphyromonas gingivalis را کاهش میدهد. Porphyromonas gingivalis از عوامل مهم بروز بیماری های دهان و دندان به شمار می رود. طبق تحقیقات دیگر، قرصهای پروبیوتیک میتوانند جمعیت باکتریهای مضر را کاهش دهند. همچنین عواملی که باعث بیماری دهانی میشوند را نیز رفع میکنند.
دقت کنید در این پژوهشها از قرصهای پروبیوتیک استفاده شده است و درباره کپسولها نمیتوان با اطمینان اظهارنظر کرد. با این حال، پژوهشگران خاطرنشان کردند که برای بررسی معایب و مزایای این مکملها باید آزمایشهای بیشتر و طولانیتری انجام شود.
4. ملاتونین
ملاتونین هورمونی است که به طور طبیعی در بدن تولید میشود. میتوانید مکمل این هورمون را نیز خریداری نمایید. این هورمون نقش مهمی در بدن دارد و ریتم خواب، سیستم ایمنی، فشار خون و موارد دیگر را کنترل میکند. به علاوه خصوصیات ضدالتهابی، آنتیاکسیدان و ضدتورم نیز دارد.
طبق تحقیقات، اگر سطح ملاتونین در بزاق پایین باشد احتمال بروز بیماریهای دهانی بیشتر خواهد بود. مقدار ملاتونین بزاق افرادی که مبتلا به بیماریهای دهان و دندان هستند، از افراد سالم کمتر است. در یک پژوهش دیگر، به 50 نفر مبتلا به دیابت و بیماریهای دهانی هر روز قبل از خواب 250 میلیگرم ملاتونین داده میشد. این آزمایش به مدت 8 هفته ادامه داشت و جرمگیری و هموارسازی ریشه نیز برای افراد انجام میگرفت.
استفاده از ملاتونین سیستم دفاعی آنتیاکسیدانی بدن افراد را به طور قابل توجهی تقویت نمود. دریافت مکمل ملاتونین باعث افزایش سطح آنزیمهای آنتیاکسیدان سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش علائم التهاب میشد. افرادی که مکمل مصرف کرده بودند در مقایسه با گروه شاهد نتیجه بهتری گرفتند. احتمالاً مصرف مکمل ملاتونین از آسیب به لثه جلوگیری میکند. با این حال باید در این زمین تحقیقات گستردهتری انجام شود.
5. ویتامین D
ویتامین D یک ماده مغذی است که بدن برای انجام فرایندهای حیاتی (از جمله حفظ سیستمهای ایمنی و حرکتی) به آن نیاز دارد. ویتامین D نقش مهمی در سلامت دهان و لثهها دارد. این ویتامین سیستم دفاعی آنتیباکتریال را تقویت میکند، التهاب لثه را کاهش میدهد و به سلامت لثهها کمک میکند. کمبود ویتامین D ممکن است ریسک ابتلا به بیماریهای دهان و دندان را دربر داشته باشد. متاسفانه کمبود ویتامین D در جهان بسیار شایع است.
تحقیقات بررسی شده در 2020 نشان میدهند سطح ویتامین D در خون افراد مبتلا به بیماریهای دهانی کمتر از افراد سالم میباشد. با این وجود، مطمئن نیستیم مصرف ویتامین D به درمان بیماریهای دهانی کمک میکند یا خیر. باید در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام شود. البته ویتامین D برای سلامتی ضروری است و برای اینکه سالم بمانید بایستی حتماً ویتامین D مصرف کنید.
6. ویتامینهای B کمپلکس
- یکی از مهترین ویتامین و مکمل برای سلامت لثه ها
طبق تحقیقات، سطح ویتامینهای B (از جمله B9) در بدن افراد مبتلا به بیماریهای دهانی کمتر از سایرین است. در یک پژوهش دیگر مشخص شد بزرگسالانی که مقدار ویتامین B9 کمتری مصرف میکنند بیشتر از افرادی که B9 کافی مصرف میکنند، دچار خونریزی لثه میشوند. طی تحقیقی که در سال 2018 انجام شد، مشخص گردید کمبود ریزمغذیهای مختلف از جمله ویتامین B9 و B1، رابطه مستقیمی با شدت بیماریهای دهان و دندان دارد.
به علاوه مشخص شده کمبود ویتامین B12 نیز موجب مشکلات لثه در کودکان می شود. اگر مقدار ویتامین B مصرفی شما کافی نیست، بهتر است برای حفظ سلامتی لثهها از مکمل B کمپلکس استفاده نمایید.
7. روی
یکی از ویتامین و مکمل برای سلامت لثه ها
روی یک ماده معدنی است که برای سلامتی ضروری و یک ویتامین و مکمل برای سلامت لثه ها می باشد. بدن برای حفظ سلامتی لثه ها به روی نیازمند است. کمبود روی ریسک ابتلا به بیماریهای دهان و دندان را افزایش میدهد. طی پژوهشی که در سال 2019 انجام شد، سطح روی بدن 300 نفر که برخی از آنها مبتلا به دیابت نوع 2 بودند بررسی شد. به علاوه اثر روی بر بیماریهای مزمن لثه هم بررسی گردید.
سطح روی در بدن افرادی که هم به دیابت نوع 2 و هم بیماریهای دهان و دندان مبتلا بودند، کمتر از افراد سالم بود. به علاوه تحقیقات نشان میدهند استفاده از ژل و خمیردندان حاوی روی میتواند سلامت لثه را تقویت نماید و میزان پلاک دهان را کاهش بدهد.
در کودکان نیز مصرف روی به کاهش پلاک و بهبود سلامت لثه کمک می کند. به علاوه روی خواص ضدالتهابی نیز دارد و میتواند برای کاهش التهاب لثه مؤثر باشد.
8. کوآنزیم Q10
کوآنزیم Q10 (CoQ10) آنتیاکسیدانی است که توسط بدن ترشح میشود. مکمل این ماده در بازار هم موجود است. CoQ10 یک ضدالتهاب قوی است که از سلولها نیز محافظت میکند. متخصصان معتقدند مصرف CoQ10 می تواند برای درمان بیماریهای لثه نیز مفید باشد.
در سال 2015 آزمایش کوتاهی بر روی 30 نفر مبتلا به بیماریهای دهانی انجام شد. طبق نتیجه آزمایش، مصرف روزانه 120 میلیگرم CoQ10 همراه درمان (جرمگیری و هموارسازی ریشه) به مدت 3 ماه، التهاب لثه را تا حد زیادی کاهش میدهد. همچنین مشاهده شده ژلهای CoQ10 خونریزی لثه را کاهش میدهند و سطح آنزیمهای آنتیاکسیدان را افزایش میدهند.
9. کورکومین
کورکومین ماده فعالی است که در زردچوبه یافت میشود. این ماده به دلیل خواص فوق العاده ضدالتهابی خود کاربرد زیادی دارد و برای درمان بیماریهای دهان و دندان نیز مناسب است. کورکومین علاوه بر خواص ضدالتهابی، فعالیت آنتیاکسیدانی و آنتیباکتریال نیز دارد و از رشد باکتری P. gingivalis جلوگیری میکند.
طبق تحقیقات، ژلهای حاوی کورکومین جلوی رشد باکتریهای مضر را میگیرند، التهاب و خونریزی لثه را کاهش میدهند و میزان پلاک دهانی را پایین میآورند. در سال 2021 طی یک تحقیق، اثر کورکومین بر افراد مبتلا به ورم لثه و بیماریهای دهانی بررسی گردید. مشاهده شد مصرف روزانه 80 میلیگرم کورکومین به مدت 4 هفته، التهاب و خونریزی لثه را کاهش میدهد.
10. چای سبز
مصرف چای سبز یا عصاره آن و استفاده از محصولاتی که حاوی چای سبز هستند، میتواند سلامت دهان و دندان را تقویت کند. چای سبز به کاهش التهاب کمک میکند و جلوی رشد باکتریها را میگیرد، بنابراین برای افرادی که از بیماری لثه رنج میبرند مفید است.
مصرف ژل، خمیر دندان، دهانشویه و آدامس حاوی ترکیبات چای سبز به کاهش پلاک دندان، التهاب و خونریزی لثهها کمک میکند. طبق تحقیقات مصرف روزانه چای سبز به مدت 6 هفته، خونریزی لثه را کاهش میدهد.
اما با توجه به بررسیهای انجام شده در سال 2021، هنوز شواهد کافی وجود ندارد که بتوان با تکیه بر آنها با اطمینان گفت چای سبز قطعاً برای درمان بیماریهای لثه مفید است. اما نتایج تحقیقات انجام شده بر روی چای سبز، امیدوار کننده هستند؛ و احتمال دارد بتوان از این ماده برای درمان بیماریهای دهانی کمک گرفت.
نتیجه گیری درباره ویتامین و مکمل ها برای سلامت لثه ها
برای تقویت سلامت لثه ها یا درمان بیماریهای دهانی، حتماً مرتب دندانهای خود را تمیز کنید و به توصیههای دندانپزشک عمل نمایید تا لثههای سالمی داشته باشید. شاید بخواهید یکی از مکمل هایی که در مقاله توضیح دادیم را امتحان کنید. برخی مکملهای خوراکی مانند امگا 3، ویتامین C، پروبیوتیکها، ملاتونین و CoQ10 به درمان مشکلات لثه کمک میکنند.
اگر قصد دارید یکی از مکملها را امتحان کنید، پیش از مصرف آن حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید مکمل موردنظر برای شما مناسب است.
داروخانه آنلاین ویتامین ث در خدمت شماست تا بهترین انتخاب را داشته باشید.