ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

گاستریت یا ورم‌معده چیست

گاستریت چیست؟ – درمان ورم معده

فهرست محتوا

معده قسمتی از سیستم گوارشی است که با دریافت غذا به وسیله تغذیه کردن انسان و هضم و تجزیه آن به رسیدن مواد غذایی به بدن کمک می کند. یکی از عارضه های دردناک و جدی که معده می تواند به آن دچار شود گاسترین یا ورم معده است که دو گزینه مهم برای آن وجود دارد اول تشخیص درست آن و دوم درمان ورم معده در این متن از داروخانه آنلاین ویتامین ث به مبحث گاستریت معده و درمان های آن خواهیم پرداخت.

گاستریت یا ورم‌معده چیست؟

گاستریت یا ورم معده یک التهاب در پوشش داخلی معده است. این پوشش معده می‌تواند فرسایش یابد و منجر به زخم شود. این بیماری از ضعف پوشش معده، اسید معده و آنزیم‌های هضم نیز ناشی می شود. گاستریت می‌تواند به دو شکل حاد و مزمن باشد. گاستریت معمولاً با درمان مناسب به سرعت بهبود می ‌یابد. اگرچه این بیماری اغلب تهدیدآمیز نیست، اما موارد نادری نیز ممکن است شدیدتر و احتمالاً مزمن شود. از آنجا که گاستریت باعث تورم و التهاب مخاط معده می‌شود، ممکن است در صورت عدم درمان باعث درد در ناحیه شکم یا حتی زخم معده و کم‌خونی شود. همچنین، در صورت عدم درمان، خطر ابتلا به سرطان معده نیز افزایش می‌یابد.

گاستریت یا ورم‌معده چیست؟

علائم گاستریت (ورم‌معده) چیست؟

علائم ورم معده عصبی و یا گاستریت به نوعی نیست که بتوان آن را از سایر عارضه های گوارشی جداگانه تشخیص داد. به طور کلی علائم ورم معده به شرح زیر است:

  • درد معده و شکم
  • نفخ شدید
  • سوءهاضمه
  • سکسه
  • سوزش معده
  • اسپاسم و یا گرفتگی دردناک معده
  • حالت تهوع
  • استفراغ خونی

علت گاستریت (ورم معده) چیست؟

برای آنکه بهتر بدانیم علت ورم معده چیست؟ برخی از دلایل را در ادامه بررسی کرده ایم:

1.گاستریت هلیکوباکترپیلوری

هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori-Hp) یک باکتری گرم میکروآئروفیل است که در نواحی مختلف معده رسوخ می کند. در جایی که این باکتری ته نشین می شود باعث التهاب مزمن خواهد شد. در نتیجه این التهاب مزمن، گاستریت معده، زخم اثنی عشر، زخم معده و سرطان معده ایجاد می شود. هلیکوباکتر پیلوری، عامل شایع بیماری هایی مانند زخم معده و ورم معده، تقریباً در نیمی از مردم جهان است.

2.مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID)

ضد التهاب های غیراستروئیدی گروهی از داروها هستند که در سطحی وسیع به عنوان داروهای ضد التهاب در بیماری های روماتوئیدی مورد استفاده قرار می گیرند. این دسته از داروها به درجات زیادی باعث ضایعه مخاطی در معده و دو نودنوم می شوند که اغلب ناشی از مهار سنتز پروستا گلاندین است. مصرف طولانی ‌مدت داروهای مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن می‌تواند به گاستریت منجر شود.

3. مصرف زیاد الکل

مصرف بیش از حد الکل می تواند پوشش معده را ضعیف کرده و باعث گاستریت شود. افزایش تولید اسید معده بیشتر از حد معمول می تواند پوشش معده را تحریک کرده و باعث التهاب شود.

4. سموم و مواد تحریک‌ کننده

برخی از مواد سمی و یا در معرض مواد سمی قرار گرفتن می تواند موجب آسیب به بافت طبیعی و داخلی معده شده و آسیب های شدیدی را به گوارش وارد کرده که سبب بروز گاستریت شود.

5. بیماری خودایمنی

گاستریت خودایمنی زمانی بروز پیدا می کند که سیستم ایمنی بدن به سلول های معده حمله می کند و می تواند نوعی گاستریت به نام گاستریت خودایمنی ایجاد کند. سلول هایی که پوشش معده را تشکیل می دهند توسط سیستم ایمنی فرسوده می شوند و سد محافظ معده ضعیف می شود.

6.رفلاکس صفرا

گاستریت رفلاکس قلیایی (Bile Gastritis) نامی است که به نشت صفرا غیر اسیدی به معده داده می شود. اگرچه در افرادی که جراحی معده انجام داده اند شایع است، اما اکثر بیماران را افرادی تشکیل می دهند که جراحی معده انجام نداده اند. همچنین در بیمارانی که جراحی کیسه صفرا انجام داده اند بسیار شایع است.

7.استرس بیش از حد

با استرس های عصبی اسید معده افزایش چشمگیری پیدا می کند و متناسب با همین اختلال پوشش داخلی معده آسیب می بیند. گاستریت عصبی یکی از انواع گاستریت است که شایع بوده و غالبا افراد به آن دچار می شوند.

انواع ورم معده یا گاستریت

انواع ورم معده به سه نوع حاد، مزمن و فرسایشی دسته بندی می شود که در ادامه شرح می دهیم:

گاستریت حاد

در گاستریت حاد زخم‌ های گوارشی شکل نمی گیرند. دیواره معده ملتهب شده اما آسیب شدید نمی بیند و معمولا علت بروز آن مصرف مواد غذایی تند، الکل، ویروس و مصرف برخی داروها می توانند علت بروز گاستریت حاد باشند.

گاستریت مزمن

این نوع از گاستریت معمولا علامتی مشخص کننده ندارد و امکان این وجود دارد که تنها دردهای مزمن و ممتدی را فرد حس کند. به همین منظور گاهی جدی گرفته نشده و بیماری ماندگار و مزمن می شود. در نوع بسیار حادتر این نوع از گاستریت با اسهال و استفراغ بروز پیدا کرده که می تواند منشا های ویروسی، استرس،اختلالات خود ایمنی، رفلاکس صفرا، عمل جراحی رخ می دهد.

گاستریت فرسایشی

این مدل از گاستریت یا ورم معده معمولا موجب زخم معده و خونریزی می شود به گاستریت فرسایشی گاستریت واکنشی نیز گفته می شود. علت بروز گاستریت فرسایشی معمولا مصرف الکل، سیگار، برخی داروها، عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی است.

انواع ورم معده یا گاستریت

گاستریت آتروفیک چیست؟

گاستریت آتروفیک زمانی ایجاد می‌شود که پوشش معده برای چندین سال ملتهب باشد. التهاب اغلب نتیجه یک عفونت باکتریایی است که توسط آن ایجاد می‌شود. هلیکوباکتر پیلوری، سد مخاطی را که از پوشش معده ما در برابر اسیید معده که به هضم کمک می‌کند، محافظت می‌کند و اگر این عفونت درمان نشود، به تدریج سلول‌های پوشش معده را از بین می‌برد. در برخی موارد، گاستریت آتروفیک زمانی رخ می‌دهد که سیستم ایمنی به اشتباه به سلول‌های سالم در پوشش معده حمله می‌کند. این به عنوان گاستریت آتروفیک خودایمنی شناخته شده است. علت گاستریت آتروفیک معمولاً عفونت باکتریایی است، اما می‌تواند یک بیماری خودایمنی نیز باشد.

ویال خوراکی ژل رویال روژویت زیست تخمیر

ویال خوراکی ژل رویال روژویت زیست تخمیر به تقویت و تنظیم عملکرد سیستم ایمنی، کاهش کلسترول، کاهش فشار خون و قند خون، کاهش علائم یائسگی و بهبود میزان باروری کمک می‌کند.

ویژگی های ژل رویال روژویت

  • به عنوان مکمل خوراکی جهت تقویت و تنظیم عملکرد سیستم ایمنی
  • کمک به کاهش کلسترول، فشار خون و قند خون
  • دارای خاصیت آنتی اکسیدان و ضد التهابی
  • تقویت ترمیم بافت ها و بهبود زخم
  • کمک به کاهش علائم یائسگی
  • بهبود عملکرد سیستم ایمنی
  • بهبود سلامت قلب و عروق
  • بهبود میزان باروری

گاستروپاتی واکنشی چگونه بروز پیدا می کند؟

گاستروپاتی واکنشی وضعیتی است که زمانی ایجاد می‌شود که موادی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، الکل یا صفرا به سلول‌های داخل معده آسیب می‌رسانند. نام دیگر این حالت، گاستروپاتی شیمیایی است. در گاستروپاتی واکنشی، سلول‌های فووئول توسط موادی که به طور معمول در معده یافت نمی‌شوند، آسیب دیده‌اند. این آسیب از تولید مخاط توسط سلول‌های فووئولار جلوگیری می‌کند. عواملی که باعث ایجاد گاستروپاتی واکنشی می‌شوند، می‌توانند از داخل بدن یا از منبع خارج از بدن باشند.

شایع‌ترین علت گاستروپاتی واکنشی، حرکت ترشحات صفراوی یا لوزالمعده به داخل معده از روده کوچک است. علل دیگر، شامل الکل و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نیز هستند. سیگار کشیدن همچنین باعث ایجاد گاستروپاتی واکنشی می‌شود. علائم گاستروپاتی واکنشی شامل درد شکمی است که اغلب بعد از غذا خوردن بدتر می‌شود. در صورت عدم درمان، گاستروپاتی واکنشی می‌تواند منجر به زخم‌ها یا خونریزی در معده شود.

تشخیص گاستریت چگونه صورت می گیرد؟

تشخیص گاستریت معده به کمک متخصصان پزشکی و انجام آزمایشات مختلف انجام می‌شود. در ادامه، روش‌های تشخیص گاستریت را بررسی می‌کنیم:

  1. معاینه پزشکی: پزشک سابقه خانوادگی بیمار را بررسی می‌کند و پرسش‌هایی در مورد علائم و سابقه خانوادگی‌ می‌پرسد.
  2. آزمایش خون: آزمایش خون برای بررسی سلامتی کلی انجام می ‌شود.
  3. آزمایش مدفوع: برای این آزمایش، نمونه مدفوع برای بررسی وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری بررسی می‌شود.
  4. آندوسکوپی: در این روش، با استفاده از یک دوربین کوچک، بافت پوششی معده مشاهده می‌شود. این روش به پزشک اجازه می‌دهد تا مستقیم داخل معده را نگاه کند و تغییرات را تشخیص دهد.
تشخیص گاستریت چگونه صورت می گیرد؟

آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی چگونه است؟

آندوسکوپی فوقانی یک روش برای بررسی سیستم گوارش فوقانی با استفاده از یک دوربین کوچک در انتهای یک لوله بلند و انعطاف‌پذیر است. متخصص گوارش از آندوسکوپی برای تشخیص و گاهی درمان عوارضی که مری، معده و ابتدای روده کوچک (دوازدهه) را درگیر می‌کند، استفاده می‌کند. این روش به پزشک این امکان را می‌دهد که قسمت فوقانی دستگاه گوارش را مشاهده و بررسی کند. آندوسکوپی فوقانی با استفاده از یک دوربین کوچک که در انتهای یک لوله بلند و انعطاف‌پذیر قرار گرفته است، انجام می‌شود. پزشک این دوربین را از طریق دهان، گلو و مری وارد می‌کند. سپس تصاویر را روی صفحه نمایش می ‌بیند و از این طریق به دنبال تومورها یا دیگر مشکلات سلامتی می‌ شود.

همچنین، پزشک می‌تواند ابزارهای لازم را از طریق کانال موجود در آندوسکوپ وارد کند و با این ابزارها نمونه‌های بافتی بردارد. سپس نمونه‌ها را زیر میکروسکوپ مشاهده می‌کند. برخی از آندوسکوپ‌ها نیز برای یافتن بیماری‌های پیش سرطانی موجود در پوشش مری از نور رنگی استفاده می‌ کنند.

ورم معده چه عوارضی دارد؟

پس از اینکه دانستیم علائم ورم و التهاب معده چیست؟ و ورم معده چطور تشخیص داده می شود؟ بهتر است تا به این موضوع هم بپردازیم که عوارض ورم یا گاستریت معده چیست؟ در ادامه بررسی می کنیم که عوارض گاستریت چیست؟

  • کم‌خونی
  • پریتونیت
  • سرطان معده
  • کمبود ویتامین های D، اسید فولیک، ویتامین C، روی و منیزیم
  • متاپلازی و دیسپلازی
  • آکلوریدیا

درمان ورم معده چیست؟

ورم معده را می توان با روش های درمانی پزشکی و یا اصلاحی درمان کرد. اما امکان دارد که این بیماری ماندگار بوده و تنها با درمان ها بتوان آن را کنترل کرد و کاهش داد. در ادامه درمان گاستریت (ورم‌معده) را بررسی می کنیم:

1.مصرف آنتی بیوتیک

برخی از باکتری هایی را که موجب گاستریت شده باشند را می توان با آنتی بیوتیک درمان کرد به همین منظور در صورتی که مشکل گاستریت معده باکتری باشد پزشک مصرف آنتی بیوتیک را یک گزینه مفید درمانی در نظر خواهد گرفت.

2. داروهای کربنات کلسیم

از آنجایی که بارزترین عارضه ورم معده افزایش اسید معده و آسیب به دیواره معده است در این بیماری گزینه درمانی را گاهی داروهای کربنات کلسیم در نظر می گیرند که به آنتی اسیدها شهرت دارند.

3. مسدود کننده‌های هیستامین (H2)

داروهایی نظیر سایمتیدین، رانیتیدین، فاموتیدین برای کاهش اسید معده مورد استفاده قرار می گیرند و دارای ویژگی های تسکین دهنده و ضد التهاب برای معده دارند.

4.درمان با مهارکننده‌های پمپ پروتون

داروهایی با عنوان امپرازول، لانسوپرازول و اسموپرازول می توانند به درمان گاستریت معده کمک کننده باشند اما مصرف طولانی مدت آنها می تواند موجب بروز پوکی استخوان شود. به همین منظور به عنوان درمان موقت در نظر گرفته می شود.

5.پروبیوتیک‌ ها

مواد غذایی حاوی پروبیوتیک می توانند به تقویت سیستم گوارشی کمک کننده باشند اما شواهد علمی وجود ندارد که اسید معده را کنترل کرده باشند. در هر صورت از این گزینه غذایی برای درمان نیز استفاده می کنند.

6.مکمل های غذایی

برخی از مکمل های غذایی مرتبط با تقویت سیستم گوارش، توانایی بازسازی سیستم گوارشی را دارند، به همین منظور در کنار درمان های شیمیایی اغلب از مکمل های تخصصی غذایی نیز استفاده می شود.د.

داروهای مناسب برای ورم معده

برای تسکین و درمان گاستروپاتی واکنشی، درمان گاستریت خودایمنی و درمان گاستریت استرسی داروهای بدون نسخه و با نسخه بسیاری وجود دارد که پزشک معالج امکان دارد ترکیبی از این دو را برای شما تجویز کرده باشد. برای کنترل گاستریت استرسی ممکن است پزشک داروهای ضد اضطراب نیز تجویز کند.

  • پپتوبیسمول
  • فاموتیدین
  • سایمتیدین
  • امپرازول
  • اسومپرازول
  • آموکسی سیلین
  • تتراسایکلین
  • داروهای گیاهیی
داروهای مناسب برای ورم معده

تفاوت بین ورم معده و سوء هاضمه چیست؟

سوء هاضمه به مشکل گوارشی در هضم غذا گفته می شود که معده در هضم و تجزیه غذا به مشکل بر خورده و با درد و علائم دیگر بروز پیدا می کند اما در این متن توضیح دادیم که ورم معده یا گاستریت ورم معده چیست؟ گاستریت یعنی اینکه دیواره معده بنابر برخی دلایل دچار التهاب شده و با درد و خونریزی همراه است اغلب درمان گاستریت ناشی از عفونت هلیکوباکترپیلوری است.

چرا ورم معده این‌قدر دردناک است؟

گاستریت حاد با درد شدید در معده و کمر، حالت تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها مشخص می شود. گاستریت مزمن معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمی کند یا فقط علائم خفیفی مانند ناراحتی در قسمت بالای شکم، سوء هاضمه، نفخ و احساس سیری بعد از غذا ایجاد می کند. به علت التهاب و زخم در دیواره معده درد بسیاری متوجه بیمار خواهد شد.

بهترین درمان گیاهی برای ورم دیواره معده چیست؟

برخی درمان های گیاهی می تواند به التیام و درمان گاستریت کمک کنند. این درمان های گیاهی در واقع درمان خانگی ورم معده محسوب می شود و می توانید از آنها استفاده کنید.

  • عرق نعنا
  • عرق بابونه
  • عرق زیره
  • عرق آویشن
  • دمنوش لیمو
  • آلوئه ورا
  • دمنوش زنجبیل

کلام پایانی

گاستریت معده یکی از عارضه های گوارشی مزمن و دردناک است که می تواند خوردن و آشامیدن و تغذیه فرد بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. برای تشخیص اینکه آیا به این بیماری مبتلا هستید باید پزشک علائم شما را بررسی کند. در این متن بررسی شد که گاستریت معده چیست؟ و علت ورم دیواره معده چیست؟ همچنین می توانید برای اطلاع از انواع مکمل گوارش و معده به سایت داروخانه مراجعه کرده و خرید آنلاین دارو از داروخانه ویتامین ث داشته باش

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    0
    لیست محصولات
    سبد شما خالی استبازگشت به فروشگاه