ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

ارسال رایگان برای سفارشات بالای 750 هزار تومان

10 مورد از نشانه های کمبود آهن؛ پاسخ به سوالات مهم شما در رابطه با کم خونی

فهرست محتوا

نشانه های کمبود آهن را در این مقاله توضیح دادیم. علاوه بر آن به سوالات مهم شما درباره کم خونی پاسخ داده ایم.

ما در داروخانه آنلاین ویتامین ث افتخار آشنایی با شما را داریم. در این مقاله در تلاشیم به شما کمک کنیم قبل از خرید محصول مورد نیازتان با داشتن اطلاعات لازم و کافی درباره محصول، بتوانید انتخابی درست و رضایت بخش داشته باشید. در ادامه با ما همراه باشید:

کمبود آهن چه زمانی اتفاق می افتد؟

کمبود آهن زمانی اتفاق می افتد که بدن به اندازه کافی آهن معدنی ندارد. بدن برای تولید هموگلوبین (پروتئین موجود در گلبول های قرمز) به آهن نیاز دارد تا آنها را قادر سازد اکسیژن را در سراسر بدن حمل کنند.
اگر بدن هموگلوبین کافی نداشته باشد، بافت ها و ماهیچه های بدن اکسیژن کافی را برای عملکرد مؤثر دریافت نمی کنند. این امر منجر به بیماری به نام کم خونی یا آنمی می شود.
اگرچه انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد، اما کم خونی فقر آهن شایع ترین مورد در سراسر جهان است.

علت های شایع کمبود آهن چه هستند؟

علل شایع کمبود آهن عبارتند از:
• عدم دریافت کافی آهن به دلیل رژیم غذایی ضعیف یا محدود شده
• بیماری التهابی روده
• افزایش نیاز آهن در دوران بارداری
• خونریزی شدید در دوره قاعدگی یا خونریزی داخلی
کمبود آهن می تواند منجر به علائمی شود که می تواند بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارد. این موارد شامل تنگی نفس، خستگی و کاهش تمرکز است.

علائم و نشانه های کمبود آهن به چه چیزهایی بستگی دارند؟

علائم و نشانه های کمبود آهن بسته به موارد زیر متفاوت است:
• شدت کم خونی
• سرعت پیشرفت آن
• سن
• وضعیت سلامتی فعلی
در برخی موارد، افراد هیچ علامتی را تجربه نمی کنند.
در این مقاله 10 مورد از نشانه های کمبود آهن ذکر شده است که با شایع ترین آنها شروع می شود.

10 نشانه کمبود آهن

1. خستگی مفرط

احساس خستگی شدید یکی از شایع ترین علائم کمبود آهن است. خستگی مفرط در افرادی که آهن کافی ندارند شایع است. دلیل اصلی آن این است که بدن آهن لازم برای ساختن پروتئینی به نام هموگلوبین که به حمل اکسیژن در بدن کمک می کند، را ندارد.

بدون هموگلوبین کافی، اکسیژن کمتری به بافت ها و ماهیچه های بدن می رسد و انرژی آنها را از بین می برد. قلب نیز باید بیشتر تلاش کند تا خون غنی از اکسیژن بیشتری در بدن جابجا شود، که این امر منجر به خستگی فرد می شود.

از آنجا که خستگی اغلب بخشی عادی از زندگی پر مشغله و مدرن محسوب می شود، تشخیص فقر آهن تنها با این علامت دشوار است. با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به فقر آهن در کنار ضعف، احساس تنبلی یا مشکل در تمرکز و سطح انرژی پایینی دارند.

2. رنگ پریدگی

پوست رنگ پریده یا رنگ پریدگی قسمت داخلی پلک های پایینی از دیگر علائم رایج کمبود آهن است. هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز به خون رنگ قرمز می دهد، بنابراین پایین بودن سطح هموگلوبین در کمبود آهن باعث می شود تا از قرمزی خون کم شود.

به همین دلیل ممکن است رنگ سالم و گلگون پوست در افراد مبتلا به کمبود آهن از بین برود. این رنگ پریدگی در افراد مبتلا به کمبود آهن می تواند در سراسر بدن ظاهر شود یا به یک ناحیه محدود شود، از جمله:

  • صورت
  • لثه
  • داخل لب ها یا پلک های پایینی
  • ناخن

این اغلب یکی از اولین مواردی است که پزشکان به عنوان نشانه کمبود آهن به آن توجه می کنند. با این حال، باید با آزمایش خون تأیید شود. رنگ پریدگی بیشتر در موارد کم خونی متوسط یا شدید دیده می شود. اگر پلک پایین خود را به سمت پایین بکشید، لایه داخلی باید دارای رنگ قرمز درخشان باشد. اگر رنگ آن صورتی یا زرد بسیار کم رنگ است، ممکن است نشان دهنده کمبود آهن باشد. در افرادی که رنگ پوست تیره تری دارند، این ناحیه ممکن است تنها ناحیه ای باشد که قابل توجه است.

3. تنگی نفس

هموگلوبین باعث می شود گلبول های قرمز خون اکسیژن را در بدن حمل کنند. وقتی سطح هموگلوبین در هنگام کمبود آهن پایین باشد، سطح اکسیژن نیز کم می شود. این بدان معناست که ماهیچه ها اکسیژن کافی برای انجام فعالیت های عادی مانند راه رفتن دریافت نمی کنند.
در نتیجه با تلاش بدن برای دریافت اکسیژن بیشتر، میزان تنفس افزایش می یابد. به همین دلیل است که تنگی نفس یک علامت شایع است.
اگر هنگام انجام کارهای عادی و روزمره ‌ای که قبلاً برایتان آسان بودند مانند پیاده‌ روی، بالا رفتن از پله‌ها یا ورزش دچار تنگی نفس می‌شوید، کمبود آهن می‌ تواند علت اصلی آن باشد.

4. سردرد و سرگیجه

کمبود آهن ممکن است باعث سردرد شود، به ویژه در زنان. به نظر می رسد این علامت کمتر از سایر موارد رایج است و اغلب با سبکی سر یا سرگیجه بروز می کند.
ارتباط بین فقر آهن و سردرد هنوز مشخص نیست.
سردرد ممکن است ایجاد شود زیرا سطح هموگلوبین پایین در گلبول های قرمز به این معنی است که اکسیژن کافی به مغز نمی رسد. در نتیجه ممکن است عروق خونی مغز متورم شده و باعث فشار و سردرد شوند.
اگرچه دلایل زیادی برای سردرد وجود دارد، اما سردردهای مکرر و سرگیجه می تواند نشانه کمبود آهن باشد.

5. تپش قلب

ضربان قلب قابل توجه، که به عنوان تپش قلب نیز شناخته می شود، می تواند یکی دیگر از علائم کم خونی فقر آهن باشد.
هموگلوبین پروتئین موجود در گلبول های قرمز خون است که به انتقال اکسیژن در بدن کمک می کند. در فقر آهن، سطوح پایین هموگلوبین به این معنی است که قلب برای حمل اکسیژن باید سخت کار کند. این امر ممکن است منجر به ضربان قلب نامنظم یا احساس تپش قلب تند و غیرطبیعی شود.
در موارد کم خونی شدید، این مساله می تواند منجر به بزرگ شدن قلب، سوفل قلب یا نارسایی قلبی شود.
با این حال، این علائم خیلی شایع نیستند. فقط در صورت داشتن فقر آهن در دراز مدت ممکن است به این عوارض دچار شوید.

6. پوست و موی خشک و آسیب دیده

پوست و موهای خشک و آسیب دیده می تواند نشانه های کمبود آهن باشد. کمبود آهن سطح هموگلوبین خون را کاهش می دهد که ممکن است میزان اکسیژن موجود در سلول ها را که باعث رشد مو می شوند، کاهش دهد. وقتی پوست و مو از اکسیژن محروم شوند، می توانند خشک و ضعیف شوند. کمبود آهن نیز با ریزش مو ارتباط دارد و برخی تحقیقات نشان می دهد که می تواند علت آن باشد. ریزش مو در حین شستشو و برس کشیدن روزانهامری کاملاً طبیعی است اما اگر بیش از حد نرمال باشد، می تواند به دلیل کمبود آهن باشد.

7. تورم و درد زبان و دهان

گاهی اوقات فقط با نگاه کردن به داخل یا اطراف دهان می توان فهمید که شخص به کمبود آهن مبتلا است یا نه. لائم شامل زمانی است که زبان فرد متورم، ملتهب، رنگ پریده یا به طرز عجیبی صاف می شود. کمبود آهن همچنین ممکن است علائم دیگری را در اطراف دهان ایجاد کند. این موارد عبارتند از:

  • خشکی دهان
  • احساس سوزش در دهان
  • ترک های قرمز رنگ در گوشه های دهان
  • زخم های دهان

8. سندرم پای بی قرار

کمبود آهن با سندرم پای بی قرار ارتباط دارد. این سندرم یک انگیزه قوی برای حرکت دادن پاها در حالت استراحت است. همچنین می تواند باعث احساس گز گز یا خارش ناخوشایند و عجیب در پاها شود.
این مشکل معمولاً شب ها بدتر می شود، به این معنی که افراد مبتلا ممکن است برای خوابیدن دچار مشکل شوند.

علل سندرم پای بی قرار به طور کامل شناخته نشده است. با این حال، حدود 25 درصد از افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن سندرم پای بی قرار دارند. شیوع سندرم پای بی قرار در افراد مبتلا به کمبود آهن در مقایسه با عموم مردم 9 برابر بیشتر است.

9. ناخن های شکننده یا قاشقی شکل

یکی از علائم بسیار ناشایع کمبود آهن، ناخن های شکننده یا قاشقی شکل است که به این حالت کوئیلونشیا می گویند. معمولاً اولین نشانه این عارضه، ناخن های شکننده است که به راحتی شکسته و ترک بر می دارند.
در مراحل بعدی کمبود آهن، ناخن ‌ها به شکل قاشق در می آیند یعنی وسط ناخن فرو رفته و لبه‌ های آن بلند می‌شود تا ظاهری گرد، مانند یک قاشق پیدا کند.

با این حال، این یک عارضه جانبی نادر است که فقط در حدود 5 درصد از افراد مبتلا به کمبود آهن رخ می دهد. معمولاً فقط در موارد شدید کم خونی فقر آهن دیده می شود.

10. سایر علائم بالقوه

چندین نشانه دیگر وجود دارد که می تواند بیانگر کمبود آهن باشد. این علائم معمولاً خیلی شایع نیستند و می توانند با بسیاری از شرایط غیر از فقر آهن مرتبط باشند. علائم دیگر کم خونی فقر آهن عبارتند از:

  • هوس های عجیب و غریب. میل به خوردن غذاهای عجیب و غریب یا اقلام غیر خوراکی که “پیکا” نامیده می شود. معمولاً شخص مبتلا به پیکا میل شدیدی به خوردن یخ، خاک رس، خاک، گچ یا کاغذ دارد و می تواند نشانه کمبود آهن فرد باشد. همچنین می تواند در دوران بارداری رخ دهد.
  • احساس افسردگی. کم خونی فقر آهن ممکن است با افسردگی در بزرگسالان همراه باشد. زنان باردار مبتلا به کمبود آهن نیز ممکن است شانس بیشتری برای ابتلا به افسردگی داشته باشند.
  • دست و پاهای سرد. کمبود آهن به معنای کمبود اکسیژن رسانی به دست و پاها است. برخی افراد ممکن است به طور کلی سرماخوردگی را راحت تر احساس کنند یا دست و پای سردی داشته باشند.
  • عفونت های مکرر. از آنجا که آهن برای یک سیستم ایمنی سالم مورد نیاز است، فقدان آن ممکن است خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد.

اگر فکر می کنید کمبود آهن دارید چه باید بکنید؟

اگر فکر می کنید دچار کم خونی فقر آهن هستید، توصیه های زیر را در نظر بگیرید.

به پزشک متخصص مراجعه کنید

اگر فکر می کنید علائم یا نشانه های کمبود آهن را دارید، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. یک آزمایش خون ساده می تواند ثابت کند که شما دچار کم خونی فقر آهن هستید یا نه. اگر پزشک تأیید کرد که دچار کمبود آهن هستید، به طور کلی درمان آن بسیار آسان است. به احتمال زیاد پزشک مصرف آهن را از طریق رژیم غذایی یا مکمل های آهن افزایش می دهد.

سعی کنید آهن کافی را از طریق غذای واقعی در رژیم غذایی خود دریافت کنید. مکمل ها را فقط در صورت توصیه پزشک مصرف کنید. هدف اصلی درمان بازگرداندن سطح هموگلوبین به حالت طبیعی و پر کردن ذخایر آهن است. پزشک یک برنامه درمانی تهیه می کند که به بهترین نحو نیازهای مراقبت های بهداشتی شما را برآورده می کند.

چه افرادی باید مکمل آهن مصرف کنند؟ پاسخ به تمام سوالات شما در داروخانه ویتامین ث

غذاهای سرشار از آهن بخورید

اگر پزشک احتمال می دهد کمبود آهن شما ممکن است ناشی از کمبود آهن در رژیم غذایی شما باشد، مواد غذایی سرشار از آهن بیشتری مصرف کنید، مانند:

  • گوشت قرمز، مانند گوشت گاو و گوساله و مرغ
  • سبزیجات برگدار سبز مانند اسفناج و کلم پیچ
  • میوه های خشک، مانند کشمش و زردآلو
  • نخود، لوبیا و سایر حبوبات
  • غذای دریایی
  • غذاهای سرشار از آهن
  • دانه ها و مغزها
  • گوشت اندام مانند دل و جگر

به افزایش جذب آهن کمک کنید

نکته مهم این است که خوردن ویتامین C به بدن شما در جذب بهتر آهن کمک می کند. سعی کنید به اندازه کافی مواد غذایی سرشار از ویتامین C مانند میوه ها و سبزیجات مصرف کنید. همچنین اجتناب از خوردن برخی غذاها و نوشیدنی ها که مصرف زیاد آنها مانع جذب آهن می شود، می تواند کارساز باشد. این موارد شامل چای، قهوه و غذاهای سرشار از کلسیم مانند محصولات لبنی و غلات سبوس دار غنی شده با کلسیم است.

غذاهای مفید و مضر برای جذب آهن؛ معرفی مواد غذایی که مانع جذب یا باعث جذب بیشتر آهن در بدن می شوند

در صورت توصیه پزشک از مکمل های آهن استفاده کنید

فقط در صورتی باید مکمل آهن مصرف کنید که پزشک تأیید کند که دچار کمبود آهن یا در خطر کمبود آهن هستید و نمی توانید نیازهای خود را تنها از طریق رژیم غذایی برآورده کنید. اگر از مکمل آهن استفاده می کنید، آب پرتقال را همراه آن بنوشید تا جذب آهن افزایش یابد یا از مکمل حاوی ویتامین C استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که مصرف مکمل های آهن ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. این عوارض شامل:

  • دل درد
  • یبوست یا اسهال
  • سوزش معده
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • مدفوع سیاه

با این حال، می توان با مصرف انواع خاصی از مکمل های آهن (مانند قرص آیرون بیس گلیسینات) که ممکن است اثرات منفی آهن را به حداقل برساند، این عوارض جانبی را به حداقل برساند. در صورت بروز عوارض جانبی مربوط به مکمل آهن با پزشک خود مشورت کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

در صورت بروز علائم کمبود آهن با پزشک خود مشورت کنید. در صورت عدم درمان، می تواند به کم خونی فقر آهن تبدیل شود. این وضعیت می تواند در نهایت به عوارض جدی منجر شود، از جمله:

  • مشکلات قلبی
  • افسردگی
  • احتمال عفونت بیشتر است
  • مسائل مربوط به بارداری

چه کسانی بیشتر در معرض کم خونی قرار دارند؟

کم خونی فقر آهن در زنان بیشتر از مردان شایع است. افرادی که باردار هستند یا خونریزی بیشتری در دوران قاعدگی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به کم خونی قرار دارند و باید در مورد آزمایش کم خونی فقر آهن با پزشک خود مشورت کنند.

مکمل آهن را فقط در صورت تجویز پزشک مصرف کنید. آهن زیاد می تواند به قلب، کبد و لوزالمعده آسیب برساند. اگر عوارض جانبی مکمل های آهن مانند طعم فلز یا استفراغ را تجربه کردید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

کلام آخر درباره نشانه های کمبود آهن

کم خونی فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی در سراسر جهان است. برخی افراد علائم واضحی دارند، در حالی که برخی دیگر هیچ علائمی ندارند. این امر اغلب به شدت کم خونی آنها بستگی دارد. علائم و نشانه های رایج عبارتند از: خستگی، رنگ پریدگی پوست، احساس تنگی نفس، پوست و موی خشک و آسیب دیده. اگر فکر می کنید علائم کمبود آهن دارید، با پزشک خود مشورت کنید. تشخیص خودکار توصیه نمی شود. در صورت توصیه پزشک، اکثر اشکال فقر آهن را به راحتی و معمولاً از طریق رژیم غذایی سرشار از آهن یا مکمل های آهن می توان درمان کرد.

 

اگر تمایل دارید برای رفع کمبود آهن بدن خود از محصولات معتبر استفاده کنید، داروخانه ویتامین ث محصولات متنوعی را به شما پیشنهاد می کند:

لیست محصولات متنوع از مکمل های غذایی از برندهای معتبر برای رفع کمبود آهن بدن در داروخانه اینترنتی ویتامین ث

داروخانه آنلاین ویتامین ث در خدمت شماست تا بهترین انتخاب را داشته باشید.

دیگر مکمل های غذایی داروخانه اینترنتی ویتامین ث برای رفع کمبود ویتامین های بدن

به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    0
    لیست محصولات
    سبد شما خالی استبازگشت به فروشگاه